Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z chrupiącą cebulką

Przepis Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z chrupiącą cebulką

Dodał: NajKasia, 27.4.2022

Kategorie: Podroby, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już dawno nie jadłam wątróbki drobiowej. W domu mama zwykle przygotowywała ją smażoną. Tylko lekko podsmażała na cebulce, na koniec soliła i pieprzyła i serwowała to z ryżem. To było pyszne. W dzisiejszych czasach istnieje już wiele przepisów, jak można przygotować wątróbkę - w sosie, z ketchupem i musztardą albo nawet w winie. Ja lubię zarówno szybko podsmażone na patelni z cebulką jak i wątróbki w sosie śmietankowym z chrupiącą podsmażoną cebulką.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.4.2022

Kategorie: Podroby, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

500 gwątróbek drobiowych
1 szt.cebula
400 gserka topionego
do smakusól i pieprz
1/2 kubkawrzącej wody
1/2 kubkaśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Cebulę pokrój w półksiężyce i podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni aż będzie złocista.
  2. Wątróbki drobiowe oczyść, umyj, osusz i podpiecz na rozgrzanej patelni. Podsmażaj krótko, około 5 minut, zależy na jak duże kawałki je pokroiłaś. Im mniejsze kawałki tym szybciej wątróbki się usmażą.
  3. Gdy wątróbki są usmażone dodaj serek topiony, wodę, śmietanę i wymieszaj. Zredukuj a na koniec posól i popieprz.
  4. Na drugiej patelni możesz na rozgrzanym oleju smażyć pokrojoną w kółeczka cebulę, którą wcześniej obtocz w mące.
  5. Podawaj z klasycznym puree ziemniaczanym, posypane drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego :)

Źródło: Vk

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj