NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Przepis Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.4.2023

Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie

Perfekcyjny pomysł na smaczny obiad, a jeśli nie zdążyłaś przygotować obiadu to możesz to podać również jako kolację. Użyj wszystkich smacznych składników takich jak ziemniaki, mięso, ser, śmietana oraz czosnek a powstanie z tego danie z jednego naczynia żaroodpornego.

35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
ziemniaków
500 g
mielonego mięsa
200 g
twardego sera
2 szt.
jajek
2 szt.
starszych kajzerek
trochę
mleka
1 kubeczek
słodkiej śmietany do gotowania
sól, pieprz
czosnek
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso mielone daj do miski, posól, popieprz, dodaj ser starty na tarce na dużych oczkach, jajka, pokrojone w kostkę kajzerki, które najpierw na 20 minut namocz w odrobinie mleka aby zmiękły i wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Połowę ładnie ułóż na dnie posmarowanej tłuszczem formy, posyp solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem (albo potrzyj świeżo wyciśniętym) i zalej połową słodkiej śmietany.
  3. Nałóż mięsną mieszankę a na mięso daj jeszcze trochę startego sera. Ułóż resztę ziemniaków, znów posól i popieprz, posmaruj albo posyp czosnkiem a na wierzchu posyp jeszcze startym serem.
  4. Zalej pozostałą śmietaną i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160 stopni, Piecz przez około godzinę, dopóki wierzch nie stanie się pięknie złocisty.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz