NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Przepis Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Perfekcyjny pomysł na smaczny obiad, a jeśli nie zdążyłaś przygotować obiadu to możesz to podać również jako kolację. Użyj wszystkich smacznych składników takich jak ziemniaki, mięso, ser, śmietana oraz czosnek a powstanie z tego danie z jednego naczynia żaroodpornego.

NajKasia    ·   14.4.2023

Warstwowe ziemniaki z jednego naczynia żaroodpornego, które są smaczniejsze niż klasyczne francuskie

Perfekcyjny pomysł na smaczny obiad, a jeśli nie zdążyłaś przygotować obiadu to możesz to podać również jako kolację. Użyj wszystkich smacznych składników takich jak ziemniaki, mięso, ser, śmietana oraz czosnek a powstanie z tego danie z jednego naczynia żaroodpornego.

35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
ziemniaków
500 g
mielonego mięsa
200 g
twardego sera
2 szt.
jajek
2 szt.
starszych kajzerek
trochę
mleka
1 kubeczek
słodkiej śmietany do gotowania
sól, pieprz
czosnek
olej
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
  1. Mięso mielone daj do miski, posól, popieprz, dodaj ser starty na tarce na dużych oczkach, jajka, pokrojone w kostkę kajzerki, które najpierw na 20 minut namocz w odrobinie mleka aby zmiękły i wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Połowę ładnie ułóż na dnie posmarowanej tłuszczem formy, posyp solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem (albo potrzyj świeżo wyciśniętym) i zalej połową słodkiej śmietany.
  3. Nałóż mięsną mieszankę a na mięso daj jeszcze trochę startego sera. Ułóż resztę ziemniaków, znów posól i popieprz, posmaruj albo posyp czosnkiem a na wierzchu posyp jeszcze startym serem.
  4. Zalej pozostałą śmietaną i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160 stopni, Piecz przez około godzinę, dopóki wierzch nie stanie się pięknie złocisty.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz