Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki

Przepis Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jasne ciasto z klasycznej białej mąki pszennej, masła, cukru pudru, z wnętrza laski wanilii, żółtek i szczypty soli a ciemne ciasto z mąki orkiszowej, z dodatkiem cynamonu. Bez kremu, więc możesz je zrobić wcześniej a wytrzymają aż do Bożego Narodzenia. Oczywiście tylko jeśli nikt ich wcześniej nie zje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Jasne ciasto:

200 gmąki
100 gmasła
50 gcukru pudru
szczyptasoli
1 szt.wnętrza z laski wanilii
2 szt.żółtek

Ciemne ciasto:

150 gmąki orkiszowej
szczyptasoli
pół łyżeczkamielonego cynamonu
75 gmasła
40 gcukru pudru
1 płaska łyżeczkakakao
1 szt.żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na jasne ciasto zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. To samo zrób również z ciemnym ciastem.
  2. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na płat o grubości około 2-3 mm, wykrój księżyce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasnym księżycu kładź ciemny, troszkę mniejszy.
  3. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Upieczone posyp cukrem pudrem.

Mój blog: Sladkosti

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj