NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Waniliowe rogaliki Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki
Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki
Przepis Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.11.2021

Waniliowo kakaowe wykrawane rogaliki

Jasne ciasto z klasycznej białej mąki pszennej, masła, cukru pudru, z wnętrza laski wanilii, żółtek i szczypty soli a ciemne ciasto z mąki orkiszowej, z dodatkiem cynamonu. Bez kremu, więc możesz je zrobić wcześniej a wytrzymają aż do Bożego Narodzenia. Oczywiście tylko jeśli nikt ich wcześniej nie zje.

45 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Jasne ciasto:

200 g
mąki
100 g
masła
50 g
cukru pudru
szczypta
soli
1 szt.
wnętrza z laski wanilii
2 szt.
żółtek

Ciemne ciasto:

150 g
mąki orkiszowej
szczypta
soli
pół łyżeczka
mielonego cynamonu
75 g
masła
40 g
cukru pudru
1 płaska łyżeczka
kakao
1 szt.
żółtko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na jasne ciasto zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. To samo zrób również z ciemnym ciastem.
  2. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na płat o grubości około 2-3 mm, wykrój księżyce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasnym księżycu kładź ciemny, troszkę mniejszy.
  3. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Upieczone posyp cukrem pudrem.

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz