Wafle z kremem - prosty i szybki deser

Przepis Wafle z kremem - prosty i szybki deser
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Niechętnie robię wysokie wafle z kremem, które później podczas krojenia się rozlatują. Może miałam zły przepis ale pozostaję wierna starej dobrej klasyce i karmel robię sama. Są doskonałe, oczywiście możesz dodać też suszone owoce albo na przykład wiórki kokosowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

250 gcukru kryształ
250 gmargaryny lub masła
1 puszkamleka skondensowanego
250 gdrobno posiekanych orzechów
8 szt.wafli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na głębszej patelni na delikatnym ogniu skarmelizuj cukier. Uwaga, nie mieszaj cukru aby się nie zrobiły grudki .Bez mieszania poczekaj aż cukier rozpuści się na karmel i dodaj pokrojone w kostkę masło. Uwaga, może pryskać. Mieszaj aż się rozpuści a potem dodaj skondensowane mleko, które gotuj w tej masie przez około 5 minut.
  2. Na koniec wymieszaj z orzechy i gotuj przez kolejne 3 minuty. Stale mieszaj, aby karmel się nie przypalił bo wtedy wafle będą gorzkie.
  3. Odstaw, pozostaw aby trochę ostygło ale naprawdę tylko trochę i jeszcze ciepłe nałóż na wafle. przykryj drugim waflem, dociśnij i obciąż, najlepiej aż do następnego dnia.
  4. Następnie pokrój na kawałki i możesz jeszcze polać czekoladą, ale nie musisz.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj