NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Wiedeński jabłecznik
Wiedeński jabłecznik
Przepis Wiedeński jabłecznik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2023

Wiedeński jabłecznik

Jabłkowy przysmak odpowiedni na każdą imprezę lub uroczystość. Bardzo dobry wiedeński jabłecznik.

Składniki

Będziemy potrzebować:

150 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
120 g
mąki
120 g
masła
3 szt.
jajek
200 g
cukru pudru
700 g
jabłek
300 ml
soku jabłkowego
2 łyżki
soku z cytryny
100 ml
wody
50 g
skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki
cynamonu
50 g
posiekanych migdałów
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko podgrzej na ogniu, dodaj cukier waniliowy i cukier puder (100 g). W drugim garnku rozpuść masło (60 g). Gdy masło jest rozpuszczone stopniowo dodawaj mąkę (60 g). Do tej masy dodaj ciepłe mleko i mieszając wszystko połącz - garnek miej stale na małym palniku.
  2. Gęste ciasto odstaw i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Do delikatnie ostygniętej masy dodawaj jedno żółtko za drugim i za każdym razem dokładnie mieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtek. Delikatnie połącz.
  3. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę (24 x 26 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Piecz przez  25 - 30 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  4. Jabłka obierz i pokrój. Pokrop je sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  5. W wodzie i soku jabłkowym rozpuść skrobię oraz cynamon i gotuj aż zgęstnieje (około 3-5 minut). Dodaj jabłka i połącz. Jeszcze gorącą masę jabłkową nałóż na upieczony spód i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Masło (60 g), cukier puder (100 g) i mąkę (60 g) wymieszaj - przygotuj kruszonkę. Na koniec mieszania dodaj również migdały. Tak przygotowaną kruszonkę daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni aż będzie złocista - od czasu do czasu możesz ją pomieszać. Upieczoną kruszonkę rozdrobnij za pomocą wałeczka do ciasta i posyp na nadzienie jabłkowe. Posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz