Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia

Przepis Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia

Dodał: NajKasia, 12.2.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Desery bez pieczenia, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Torty bez pieczenia są TOP! Wystarczy schłodzić w lodówce, pokroić i można jeść. Z pewnością znasz śmietankowe torty, klasyczna kwaśna śmietana wymieszana z cukrem razem z biszkoptami i owocami nałożona do blaszki, schłodzona w lodówce aby stężała i ozdobiona kakao. Przygotuj jednak trochę inny tort bez pieczenia, który podbije Twoje serce. Waniliowy krem i spód z herbatników, wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.2.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Desery bez pieczenia, Desery

SKŁADNIKI

Spód:

150 gmasła
100 gcukru pudru
1 łyżeczkacukru waniliowego
2 łyżkikakao
1 szt.jajko
200 gherbatników
100 gwiórków kokosowych
50 gposiekanych orzechów włoskich
20 grodzynek

Krem:

3 łyżkiżelatyny
70 gmasła
2 łyżkimleka
1/2 op.budyniu waniliowego
200 gcukru
1/2 szt.cytryny - sok
360 gśmietankowego serka

Wierzch:

cienka czekolada + mleko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W garnku rozpuść 150 g masła, dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i na małym ogniu stale mieszając ugotuj gęstą kaszę.
  2. Herbatniki daj do woreczka foliowego i tłuczkiem do mięsa rozbij je. Zostaw trochę większych kawałków, tort będzie dzięki temu wyglądać ładniej. Do herbatników dodaj posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe i rodzynki. Dodaj masę maślaną i wymieszaj. Jeszcze ciepłą masę włóż do okrągłej formy o średnicy 22 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku rozpuść masło, dodaj mleko, budyń w proszku, cukier, sok z cytryny i doprowadź do wrzenia. Odstaw i dodaj żelatynę. Pozostaw aby trochę ostygło i wymieszaj z serkiem śmietankowym. Całą masę nałóż na spód z herbatników i ładnie wygładź.
  4. Wierzch ozdób rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj trochę mleka lub według własnej fantazji.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj