NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Ulubione miodowe kokosowe jeżyki
Ulubione miodowe kokosowe jeżyki
Przepis Ulubione miodowe kokosowe jeżyki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2022

Ulubione miodowe kokosowe jeżyki

Fantastyczny deser, który na pewno ma swoich fanów. Doskonała polewa, która dodaje ciastu soczystości, obtoczone w wiórkach kokosowych a do tego wnętrze doskonale delikatne. Ten deser najbardziej lubi moja córka. Święta bez kokosowych jeżyków są u nas w domu nie do pomyślenia :-)

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

300 g
mąki
200 g
cukru pudru
50 g
masła
3 łyżki
miodu
200 ml
mleka
1 op.
proszku do pieczenia
1 szt.
jajko

Na polewę:

250 g
margaryny
200 g - 250 g
cukru pudru
2 łyżki
kakao
150 - 200 ml
mleka
100 ml
rumu
400 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na młym ogniu rozgdzej miód, tłuszcz i mleko. Mieszaj, dopóki miód i tłuszcz się nie rozpuszcza. Nie gotuj! Po rozpuszczeniu pozostaw mieszankę, aby trochę ostygła.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiej do letniej miodowej mieszanki. Dodaj lekko roztrzepane jajka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Wlej do głębszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut aż będzie złociste. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia a potem pokrój je na kawałki równiej wielkości
  4. Polewa:
    Do rondelka daj mleko i tłuszcz. Powoli je zagrzej, dopóki masło się zupełnie nie rozpuści. Potem do mieszanki dodaj cukier oraz kakao i mieszaj, dopóki nie powstanie gęsta ciecz (nieco lepka jak rzadki syrop). Na koniec dodaj rum do smaku. Kawałki ciasta najpierw zamocz w polewie kakaowo-rumowej, pozostaw aby trochę obciekły z nadmiaru cieczy a potem obtocz je w wiórkach kokosowych. Połóż na kratce aby polewa stężała lub wyschła.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz