Ulubione ciasto - ŁZA słonia

Przepis Ulubione ciasto - ŁZA słonia

Dodał: NajKasia, 20.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bardzo popularne i ciągle lubiane ciasto ŁZA SŁONIA. Czy Ty też je lubisz? Na początku wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu ponieważ wydaje się być pracochłonne, ale okazało się że jest bardzo szybkie do zrobienia. Mogę nawet powiedzieć, że było to szybsze niż upiec makowiec albo inne ciasto z podstawowego przepisu na ciasta z bitą śmietaną lub z kremem. Zrobisz ciasto, krem, włożysz banany, ozdobisz i gotowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.1.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
2 łyżkimąki
1 łyżkakakao
3 łyżkicukru pudru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Krem:

250 gmasła
4 łyżkicukru pudru
1 op.cukru waniliowego
75 gmielonych orzechów włoskich
4 łyżkigorącego mleka
2 szt.bananów
mielone orzechy włoskie do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z białek ubij sztywną pianę, do której stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Wymieszaj mikserem gęstą masę, do której następnie dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Ciasto wylej na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Gdy już wystygnie posmaruj je dżemem. 
  3. Przygotuj krem. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubij do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj orzechy wcześniej sparzone gorącym mlekiem. Połącz razem. 
  4. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj spód posmarowany dżemem. Do środka włóż banany i przełóż ciasto. Wierzch ciasta posmaruj resztą nadzienia i posyp orzechami. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj