NajPrzepis.pl Ulubione ciasto - ŁZA słonia
Ulubione ciasto - ŁZA słonia
Przepis Ulubione ciasto - ŁZA słonia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bardzo popularne i ciągle lubiane ciasto ŁZA SŁONIA. Czy Ty też je lubisz? Na początku wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu ponieważ wydaje się być pracochłonne, ale okazało się że jest bardzo szybkie do zrobienia. Mogę nawet powiedzieć, że było to szybsze niż upiec makowiec albo inne ciasto z podstawowego przepisu na ciasta z bitą śmietaną lub z kremem. Zrobisz ciasto, krem, włożysz banany, ozdobisz i gotowe.

NajKasia    ·   20.1.2021

Ulubione ciasto - ŁZA słonia

Bardzo popularne i ciągle lubiane ciasto ŁZA SŁONIA. Czy Ty też je lubisz? Na początku wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu ponieważ wydaje się być pracochłonne, ale okazało się że jest bardzo szybkie do zrobienia. Mogę nawet powiedzieć, że było to szybsze niż upiec makowiec albo inne ciasto z podstawowego przepisu na ciasta z bitą śmietaną lub z kremem. Zrobisz ciasto, krem, włożysz banany, ozdobisz i gotowe.

Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
2 łyżki
mąki
1 łyżka
kakao
3 łyżki
cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

250 g
masła
4 łyżki
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
75 g
mielonych orzechów włoskich
4 łyżki
gorącego mleka
2 szt.
bananów
mielone orzechy włoskie do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z białek ubij sztywną pianę, do której stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Wymieszaj mikserem gęstą masę, do której następnie dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Ciasto wylej na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Gdy już wystygnie posmaruj je dżemem. 
  3. Przygotuj krem. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubij do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj orzechy wcześniej sparzone gorącym mlekiem. Połącz razem. 
  4. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj spód posmarowany dżemem. Do środka włóż banany i przełóż ciasto. Wierzch ciasta posmaruj resztą nadzienia i posyp orzechami. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz