Twarogowy strudel

Przepis Twarogowy strudel

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Twarogowy strudel. Ciasto delikatne jak pajęcza sieć. Nadzienie możesz wybrać takie jakie lubisz - orzechowe, czekoladowe...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 łyżeczkisuszonych drożdży
60 mlletniej wody
350 ggładkiej mąki
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
80 gzimnego masła
125 gciepłego mleka
2 szt.żółtek

Nadzienie:

200 gtwarogu lub sera ricotta
3 łyżkimąki (płaskie łyżki)
1 szt.jajko
sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Suszone drożdże rozpuść w letniej wodzie razem z 2 łyżeczkami cukru.
  2. W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i ciepłe mleko. Wymieszaj, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej jednak zrobić ciasto wieczorem, odłożyć je na całą noc do lodówki i na drugi dzień z nim dalej pracować.
  3. Ciasto wyjmij z folii, delikatnie posyp je mąką i na stolnicy rozwałkuj je na płat o grubości około 3 mm.
  4. Ciasto posmaruj przygotowanym nadzieniem - twaróg lub ricottę utrzyj z jajkiem i mąką, dodaj sól do smaku.
  5. Zacznij zwijać od dłuższego brzegu w kierunku do środka. Tak zwinięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrymi nożyczkami zrób ukośne nacięcia w odległości 3,5 - 4 cm. Każdy kawałek przełóż tak, aby było widać nadzienie.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i włóż ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj