Twarogowy strudel

Dodał: NajKasia, 3.4.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Twarogowy strudel. Ciasto delikatne jak pajęcza sieć. Nadzienie możesz wybrać takie jakie lubisz - orzechowe, czekoladowe...
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 3.4.2021
Kategorie:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 łyżeczkisuszonych drożdży
60 mlletniej wody
350 ggładkiej mąki
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
80 gzimnego masła
125 gciepłego mleka
2 szt.żółtek
Nadzienie:
200 gtwarogu lub sera ricotta
3 łyżkimąki (płaskie łyżki)
1 szt.jajko
sól do smaku
- Suszone drożdże rozpuść w letniej wodzie razem z 2 łyżeczkami cukru.
- W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i ciepłe mleko. Wymieszaj, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej jednak zrobić ciasto wieczorem, odłożyć je na całą noc do lodówki i na drugi dzień z nim dalej pracować.
- Ciasto wyjmij z folii, delikatnie posyp je mąką i na stolnicy rozwałkuj je na płat o grubości około 3 mm.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohový nastříhaný závin.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohový nastrihaný závin.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Vagdosott túrós kalács.
KOMENTARZE DO PRZEPISU