NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Twarogowy przysmak z czekoladą bez pieczenia w stylu cheesecake
Twarogowy przysmak z czekoladą bez pieczenia w stylu cheesecake
Przepis Twarogowy przysmak z czekoladą bez pieczenia w stylu cheesecake
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zaproponowałam swoim gościom nowy rodzaj ciasta i muszę przyznać ze odniosło ono dość duży sukces. Goście wyszli ode mnie z przepisem na to ciasto. Spróbujcie i Wy.

NajKasia    ·   27.8.2022

Twarogowy przysmak z czekoladą bez pieczenia w stylu cheesecake

Zaproponowałam swoim gościom nowy rodzaj ciasta i muszę przyznać ze odniosło ono dość duży sukces. Goście wyszli ode mnie z przepisem na to ciasto. Spróbujcie i Wy.

45 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

1 op.
ciastek kakaowych
100 g
masła

Ponadto:

500 g
delikatnego twarogu
300 ml
śmimetany kremówki
300 g
gorzkiej czekolad
do smaku
rum

Polewa:

140 ml
śmietany kremówki
100 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
  1. Ciastka zmiksuj w robocie kuchennym na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj na jednolitą masę. Przygotowaną mieszankę nałóż na dno okrągłej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wygładź i daj do lodówki dopóki nie przygotujesz kremu. 
  2. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę, dodaj twaróg, który wcześnie wymieszaj z rozpuszczoną i delikatnie ostygniętą czekoladą i połącz to już tylko mieszając drewnianą łyżką. Otrzymasz krem, który jeszcze możesz doprawić kropelką rumu. Ja dodałam kilka łyżeczek ale jeśli deser będą jadły też dzieci to lepiej użyj esencji rumowej. Do kremu nie dodawałam cukru bo czekolada była już wystarczająco słodka, ale jeśli potrzebujesz dosłodzić krem to użyj cukru pudru.
  3. Nałóż na przygotowany spód i ładnie wygładź. 
  4. Daj do lodówki aby ciasto stężało a na wierzch nałóż już tylko polewę czekoladową, którą przygotuj w ten sposób, że zagrzej śmietanę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Podawaj porządnie schłodzone.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz