NajPrzepis.pl Twarogowy makowiec
Twarogowy makowiec
Przepis Twarogowy makowiec
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.5.2022

Twarogowy makowiec

Dla małego pacjenta. Z pewnością znasz te sytuacje gdy masz chore dziecko. Dałabyś mu gwiazdkę z nieba. Więc gdy tylko ten mój mały pacjent oświadczył, że zjadłby to ciasto to natychmiast byłam w kuchni i wyjmowałam składniki z lodówki. A jak sytuacja wygląda u Ciebie gdy masz w łóżku chore dziecko?

Składniki

Ciasto:

250 g
twarogu
250 g
cukru
250 g
mąki
200 ml
oleju
200 g
mielonego maku
2 łyżki
rumu
1 małe op.
proszku do pieczenia
6 szt.
jajek (piana)
100 ml
mleka

Polewa:

200 g
cukru pudru
5 łyżek
soku z cytryny
20 g
margaryny albo masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, twaróg oraz mleko i stale miksuj.
  2. Drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodaj pianę z białek.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Blaszka 30x40 cm.
  4. Pozostaw do ostygnięcia i posmaruj polewą (wymieszaj cukier z cytryną i dodaj rozpuszczony tłuszcz). 

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz