NajPrzepis.pl Desery Babki Twarogowo-cytrynowa babka, która jest prawdziwym letnim hitem. Łączy w sobie świeżość cytryny i delikatność twarogu
Twarogowo-cytrynowa babka, która jest prawdziwym letnim hitem. Łączy w sobie świeżość cytryny i delikatność twarogu
Przepis Twarogowo-cytrynowa babka, która jest prawdziwym letnim hitem. Łączy w sobie świeżość cytryny i delikatność twarogu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.5.2023

Twarogowo-cytrynowa babka, która jest prawdziwym letnim hitem. Łączy w sobie świeżość cytryny i delikatność twarogu

Nie ma chyba rodziny, w której by się nie piekło babki. Jeśli klasyczne babki już Wam się przejadły, to wypróbuj tę cytrynową babkę z twarogiem. Doskonała odmiana, która świetnie pasuje do poobiedniej niedzielnej kawki.

25 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
4 szt.
jajek
200 g
cukru
130 g
mąki pełnoziarnistej z drobnego przemiału
120 g
mąki ze średniego przemiału
250 g
delikatnego twarogu
1 szt.
cytryna
100 ml
oleju
1 szt.
proszku do pieczenia
1 szt.
cukru waniliowego
1 łyżka
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem i cukrem pudrem do osiągnięcia pianki.
  2. Stopniowo dodawaj olej, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, twaróg i sok z cytryny.
  3. Ubij białka i ostrożnie dodaj je do ciasta. Jeśli chcesz mieć dwukolorową babkę to połowę ciasta wymieszaj z łyżką kakao.
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz