NajPrzepis.pl Twarogowe ślimaki z truskawkami
Twarogowe ślimaki z truskawkami
Przepis Twarogowe ślimaki z truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.3.2021

Twarogowe ślimaki z truskawkami

Ciasto drożdżowe, twarogowe nadzienie, truskawki lub inne owoce, na które masz ochotę. Wierzch posypany cukrem pudrem. Pycha!

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
50 g
masła
100 g
cukru
1 łyżka
cukru waniliowego
25 g
świeżych drożdży
3/4 filiżanki
ciepłego mleka
1 szt.
jajko

Nadzienie twarogowe:

400 g
twardego twarogu
1 laska
wanilii
2 łyżki
cukru pudru
1 łyżka
miękkiego masła
1 szt.
żółtko

Ponadto będziemy potrzebować:

400 g
truskawek
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczka cukru i łyżeczka mąki - przygotuj zakwas.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce i dodaj wyrośnięty zakwas. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  3. Twaróg wymieszaj z cukrem, wnętrzem laski wanilii, dodaj miękkie masło i żółtko. Wymieszaj do osiągnięcia gładkiej masy.
  4. Nadzienie twarogowe ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta, następnie ułóż wymyte truskawki (możesz również użyć truskawek z kompotu).
  5. Zroluj i pokrój na ok. 5-6 cm plastry, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia około 20 minut.
  6. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni aż osiągną złoty kolor. Upieczone pozostaw aby troszkę ostygły i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Z cukrem pudrem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz