Twarogowe ślimaki z truskawkami

Przepis Twarogowe ślimaki z truskawkami

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto drożdżowe, twarogowe nadzienie, truskawki lub inne owoce, na które masz ochotę. Wierzch posypany cukrem pudrem. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
50 gmasła
100 gcukru
1 łyżkacukru waniliowego
25 gświeżych drożdży
3/4 filiżankiciepłego mleka
1 szt.jajko

Nadzienie twarogowe:

400 gtwardego twarogu
1 laskawanilii
2 łyżkicukru pudru
1 łyżkamiękkiego masła
1 szt.żółtko

Ponadto będziemy potrzebować:

400 gtruskawek
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczka cukru i łyżeczka mąki - przygotuj zakwas.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce i dodaj wyrośnięty zakwas. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  3. Twaróg wymieszaj z cukrem, wnętrzem laski wanilii, dodaj miękkie masło i żółtko. Wymieszaj do osiągnięcia gładkiej masy.
  4. Nadzienie twarogowe ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta, następnie ułóż wymyte truskawki (możesz również użyć truskawek z kompotu).
  5. Zroluj i pokrój na ok. 5-6 cm plastry, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia około 20 minut.
  6. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni aż osiągną złoty kolor. Upieczone pozostaw aby troszkę ostygły i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Z cukrem pudrem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj