Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem

Przepis Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Są boskie. Jutro na pewno zrobię je na obiad.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

500 gtłustego twarogu
1 kubek(250 ml) mąki
2 szt.żółtek
1 łyżeczkasoli
400 gdojrzałych twardych truskawek
70 gmasła
cukier puder do smaku
dowolna posypka (mielony mak, podsmażona bułka tarta, tarty piernik...)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski daj twaróg, żółtka, sól i przesianą mąkę. Wyrób gładkie, elastyczne i nielepiące się ciasto. Jeśli trzeba dodaj trochę więcej mąki (zależy od jakości twarogu).
  2. Z ciasta zrób kulkę i pozostaw ją w woreczku foliowym na godzinę w lodówce. Następnie podziel ciasto na dwie połowy i z każdej z nich zrób węża. Odkrawaj kółeczka i rozpłaszcz je w dłoni. Do środka każdego kółeczka wkładaj umytą, dobrze osuszoną i pozbawioną szypułki truskawkę.
  3. Połącz ze sobą krawędzie kółeczka i zrób z niego w dłoniach kulkę. Knedliki gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 6 minut w zależności od wielkości knedlików.
  4. Knedliki posyp cukrem pudrem, makiem lub inną posypką i polej roztopionym masłem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj