Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem
Są boskie. Jutro na pewno zrobię je na obiad.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
500 gtłustego twarogu
1 kubek(250 ml) mąki
2 szt.żółtek
1 łyżeczkasoli
400 gdojrzałych twardych truskawek
70 gmasła
cukier puder do smaku
dowolna posypka (mielony mak, podsmażona bułka tarta, tarty piernik...)
- Do miski daj twaróg, żółtka, sól i przesianą mąkę. Wyrób gładkie, elastyczne i nielepiące się ciasto. Jeśli trzeba dodaj trochę więcej mąki (zależy od jakości twarogu).
- Z ciasta zrób kulkę i pozostaw ją w woreczku foliowym na godzinę w lodówce. Następnie podziel ciasto na dwie połowy i z każdej z nich zrób węża. Odkrawaj kółeczka i rozpłaszcz je w dłoni. Do środka każdego kółeczka wkładaj umytą, dobrze osuszoną i pozbawioną szypułki truskawkę.
- Połącz ze sobą krawędzie kółeczka i zrób z niego w dłoniach kulkę. Knedliki gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 6 minut w zależności od wielkości knedlików.
- Knedliki posyp cukrem pudrem, makiem lub inną posypką i polej roztopionym masłem.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohové knedlíky s jahodami a mákem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohové knedlíčky s jahodami a makom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Quarkknödel mit Erdbeeren und Mohn an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Epres túrógombóc mákkal.
KOMENTARZE DO PRZEPISU