NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Twarogowe kieszonki z powidłami
Twarogowe kieszonki z powidłami
Przepis Twarogowe kieszonki z powidłami
NajKasia    ·   4.6.2022

Twarogowe kieszonki z powidłami

Doskonałe danie główne, którego nie da się zepsuć. Czasami jednak nie chce mi się go przygotowywać, też tak macie? Prawda? Czy tylko ja jestem czasami leniwa i zamiast tego pysznego dania robię pieczone ziemniaki, przy których nie trzeba stać i sklejać razem brzegów ani starać się, aby nadzienia było wszędzie tyle samo a przede wszystkim dużo. Ale z drugiej strony im więcej nadzienia tym większe ryzyko, że się rozkleją podczas gotowania.

Składniki

Na ciasto:

250 g
twarogu (NIE Z WIADERKA)
250 g
mąki
1 szt.
jajko
1/2 łyżeczki
soli
25 g
masła lub margaryny

Na nadzienie:

100 g
gęstych powideł śliwkowych

Na koniec:

100 g
rozpuszczonego masła
tarty piernik
cukier puder

I jeszcze:

białko, którym posmarujesz krawędzie pokrojonych kwadratów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Uwielbiam twarogowe ciasto na te kieszonki. Spróbuj i Ty. Proste w przygotowaniu, tylko zrobienie z niego kieszonek trwa odrobinę dłużej więc trzeba mieć trochę cierpliwości.
  2. Z twarogu, jajka, mąki, szczypty soli i miękkiego masła wyrób kulkę. Ciasto rozwałkuj na płat, z którego wykrawaj kwadraty lub kółka, nadziewaj powidłami i sklejaj na brzegach.
  3. Sklejaj je tak, że brzegi smarujesz lekko roztrzepanym białkiem. Lepiej się wtedy trzymają.
  4. Zagotuj we wrzącej wodzie, wyjmij na talerz i ozdób jeszcze piernikiem, rozpuszczonym masłem i cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz