Twarogowe kieszonki z powidłami

Przepis Twarogowe kieszonki z powidłami

Dodał: NajKasia, 26.2.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Lubisz słodkie obiady? Nadziewane kieszonki posypane piernikiem, masłem i cukrem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 26.2.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Na ciasto:

250 gtwarogu (NIE W WIADERKU)
250 gmąki
1 szt.jajko
1/2 łyżeczkisoli
25 gmasła lub margaryny

Na nadzienie:

100 ggęstych powideł śliwkowych

Na koniec:

100 grozpuszczonego masła
starty piernik
cukier puder

A ještě:

1 ksbílek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób nieklejące się, elastyczne ciasto. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placek o grubości około 3 mm i radełkiem pokrój na kwadraty 6 x 6 cm.
  2. Do środka każdego kwadratu daj łyżeczkę powideł i złóż. Krawędzie solidnie opuszkami palców dociśnij do siebie.
  3. Do odpowiedniego naczynia daj wystarczającą ilość wody, którą posól łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć włóż do niej (ostrożnie) kieszonki i lekko drewnianą łyżką je unieś, aby nie przykleiły się do dna.
  4. Od czasu, gdy kieszonki wypłyną na powierzchnię gotuj je 5 minut. Wyjmuj je drewnianą łyżką i jeszcze ciepłe dawaj na talerze. Tam bogato posyp je piernikiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj