Twarogowe kieszonki z powidłami
Lubisz słodkie obiady? Nadziewane kieszonki posypane piernikiem, masłem i cukrem.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Na ciasto:
250 gtwarogu (NIE W WIADERKU)
250 gmąki
1 szt.jajko
1/2 łyżeczkisoli
25 gmasła lub margaryny
Na nadzienie:
100 ggęstych powideł śliwkowych
Na koniec:
100 grozpuszczonego masła
starty piernik
cukier puder
A ještě:
1 ksbílek
- Ze wszystkich składników wyrób nieklejące się, elastyczne ciasto. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placek o grubości około 3 mm i radełkiem pokrój na kwadraty 6 x 6 cm.
- Do środka każdego kwadratu daj łyżeczkę powideł i złóż. Krawędzie solidnie opuszkami palców dociśnij do siebie.
- Do odpowiedniego naczynia daj wystarczającą ilość wody, którą posól łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć włóż do niej (ostrożnie) kieszonki i lekko drewnianą łyżką je unieś, aby nie przykleiły się do dna.
- Od czasu, gdy kieszonki wypłyną na powierzchnię gotuj je 5 minut. Wyjmuj je drewnianą łyżką i jeszcze ciepłe dawaj na talerze. Tam bogato posyp je piernikiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem. Smacznego!
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová
Źródło: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohové taštičky s povidly.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohové taštičky s lekvárom.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Túrós táska lekvárral.
KOMENTARZE DO PRZEPISU