Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastaćPrzepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tygodniu gdy pracuję a dni są takie słoneczne i gorące to nie mam chęci nic piec ani nawet sił. Ale dziś znów mnie diabeł podkusił.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastaćPrzepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

100 mlletniego mleka
1 kostkaświeżych drożdży (42g)
3 łyżkicukru kryształ
250 gmiękkiego masła
2 szt.większych jajek
500 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1/2 łyżeczkisoli
jajko do posmarowania

Nadzienie:

500 gmiękkiego twarogu
1 szt.żółtko
1 op.cukru waniliowego
do smakucukier puder
2 łyżkirumu
garśćrodzynek

Kruszonka:

6 łyżekmąki
6 łyżekcukru pudru
30 gmiękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżę cukru kryształ i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W misce zmiksuj masło z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i jajkami, dodaj zaczyn i mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które od razu bez dalszego wyrastania podziel na dwie części, aby się lepiej wałkowało i rozwałkuj mniej więcej na grubość 0,5 cm, pokrój na kwadraty, napełnij nadzieniem, przeciwległe końce posmaruj roztrzepanym jajkiem i dobrze sklej. Kieszonki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej ilości zrobiłam 18 większych kieszonek (1 i 1/2 blaszki), ale to zależy od wielkości.
  3. Jeszcze gorące pokrop rumem aby ładnie pachniały.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj