NajPrzepis.pl Desery Kołacze Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
NajKasia    ·   16.7.2021

Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

W tygodniu gdy pracuję a dni są takie słoneczne i gorące to nie mam chęci nic piec ani nawet sił. Ale dziś znów mnie diabeł podkusił.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

100 ml
letniego mleka
1 kostka
świeżych drożdży (42g)
3 łyżki
cukru kryształ
250 g
miękkiego masła
2 szt.
większych jajek
500 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli
jajko do posmarowania

Nadzienie:

500 g
miękkiego twarogu
1 szt.
żółtko
1 op.
cukru waniliowego
do smaku
cukier puder
2 łyżki
rumu
garść
rodzynek

Kruszonka:

6 łyżek
mąki
6 łyżek
cukru pudru
30 g
miękkiego masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżę cukru kryształ i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W misce zmiksuj masło z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i jajkami, dodaj zaczyn i mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które od razu bez dalszego wyrastania podziel na dwie części, aby się lepiej wałkowało i rozwałkuj mniej więcej na grubość 0,5 cm, pokrój na kwadraty, napełnij nadzieniem, przeciwległe końce posmaruj roztrzepanym jajkiem i dobrze sklej. Kieszonki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej ilości zrobiłam 18 większych kieszonek (1 i 1/2 blaszki), ale to zależy od wielkości.
  3. Jeszcze gorące pokrop rumem aby ładnie pachniały.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz