Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tygodniu gdy pracuję a dni są takie słoneczne i gorące to nie mam chęci nic piec ani nawet sił. Ale dziś znów mnie diabeł podkusił.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

100 mlletniego mleka
1 kostkaświeżych drożdży (42g)
3 łyżkicukru kryształ
250 gmiękkiego masła
2 szt.większych jajek
500 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1/2 łyżeczkisoli
jajko do posmarowania

Nadzienie:

500 gmiękkiego twarogu
1 szt.żółtko
1 op.cukru waniliowego
do smakucukier puder
2 łyżkirumu
garśćrodzynek

Kruszonka:

6 łyżekmąki
6 łyżekcukru pudru
30 gmiękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżę cukru kryształ i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W misce zmiksuj masło z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i jajkami, dodaj zaczyn i mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które od razu bez dalszego wyrastania podziel na dwie części, aby się lepiej wałkowało i rozwałkuj mniej więcej na grubość 0,5 cm, pokrój na kwadraty, napełnij nadzieniem, przeciwległe końce posmaruj roztrzepanym jajkiem i dobrze sklej. Kieszonki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej ilości zrobiłam 18 większych kieszonek (1 i 1/2 blaszki), ale to zależy od wielkości.
  3. Jeszcze gorące pokrop rumem aby ładnie pachniały.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj