Twarogowe ciasto z pianą z białek

Przepis Twarogowe ciasto z pianą z białek

Dodał: NajKasia, 11.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smaczne, delikatne twarogowe ciasto. Jest to ten rodzaj klasyki, która nigdy Cię nie rozczaruje. Czasami kupuję w sklepie sporo twarogu i już nie wiem co jeszcze z niego zrobić więc szukam przepisów na słodkie smakołyki, które u nas w domu znikają w mgnieniu oka. Bardzo lubimy również sernik z polewą cytrynową, ale na niego przepis dam później, ponieważ nigdy nie zdążam zrobić zdjęcia ani jednego małego kawałeczka ciasta. Znika z blaszki jeszcze ciepły. Ale następnym razem go schowam żeby zrobić zdjęcie do przepisu to Wy również będziecie mogli spróbować go zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
½ opakowaniaproszku do pieczenia
120 gmasła
150 gcukru pudru
1 szt.jajko
1 szt.żółtko

Krem:

500 gdelikatnego twarogu
500 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
150 gcukru pudru
1 opakowaniebudyniu
100 mloleju
3 szt.żółtka
1 szt.jajko

Pianka z białek:

4 szt.białek
4 łyżkicukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodaj miękkie masło i roztrzepane jajka z żółtkiem.
  2. Wyrób gładkie ciasto, równomiernie je rozłóż na dobrze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką mniejszej blaszce.... ja użyłam blaszki o wymiarach 38 cm x 25 cm.
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni.
  4. Mleko, twaróg i pozostałe składniki dobrze zmiksuj blenderem.
  5. Wylej na upieczone ciasto i z powrotem włóż do piekarnika aby się piekło dopóki krem w piekarniku nie zgęstnieje.
  6. Białka ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Posmaruj tym ciasto i hop jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zapiekło aż będzie miało różowawy kolor.

Mój blog: Recepty akeber

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj