Twarogowe ciasto z kawową wonią

Przepis Twarogowe ciasto z kawową wonią

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe ciasto z kawową woniąPrzepis Twarogowe ciasto z kawową wonią
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Twarogowe ciasto z kawową wonią

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Twarogowe ciasto z kawową woniąPrzepis Twarogowe ciasto z kawową wonią

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto (1 kubek = 250 ml):

2 kubkimąki
1 kubekcukru
1 kubekletniego mleka
1/2 kubkaoleju
2 szt.jajek
1 małe op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkikakao
1 łyżkakawy rozpuszczalnej (w proszku)

Na krem:

500 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego w proszku
4 łyżkicukru (lub więcej albo mniej w zależności od preferencji smakowych)
500 gtłustego twarogu
125 gmasła
4 łyżkirumu (nie musi być)

Na polewę:

2 kubeczkiśmietany
150 ggorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao i kawy wymieszaj na zwartą masę. Formę (25 x 35 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Połowę ciasta wlej do blaszki. Do pozostałej połowy dodaj kakao i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to wlej do niego kieliszek rumu :-))). Następnie ciemnym ciastem przelej to jasne i końcówką drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj aby uzyskać efekt marmurkowy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 do 20 minut. Potem pozostaw na kratce aby całkowicie ostygło.
  2. Budyń ugotuj tak jak zwykle lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj cukier a do gorącego budyniu dodaj też masło. Zdejmij z ognia i mieszaj dopóki masło się całkowicie nie rozpuści. Dodaj twaróg oraz rum i miksuj do osiągnięcia gładkiego kremu. Krem daj na ostygnięty korpus i ładnie wygładź szpatułką.
  3. Czekoladę połam do miski i pozostaw aby się rozpuściła w kuchence mikrofalowej. Natychmiast dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pracuj szybko ponieważ to bardzo szybko tężeje. Następnie polej polewę na krem i wszystko daj do ostygnięcia i stężenia w lodówce.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj