Twarogowe ciasto tarte na tarce

Przepis Twarogowe ciasto tarte na tarce

Dodał: NajKasia, 18.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe twarogowe ciasto, z którym wcale nie ma dużo pracy. Z ciasta zrób kulkę, którą podziel na dwie połowy i odłóż do zamrażarki. Nie musisz go rozwałkowywać ani formować, wystarczy tylko zetrzeć ciasto na tarce na dużych oczkach do naczynia żaroodpornego, nalać nadzienie twarogowe i ponownie zetrzeć ciasto na tarce i upiec. Śliczne ciasto, które ma dość interesujący wierzch ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się nie łączy w masę i pozostaje w ładnej startej na tarce formie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

400 gmąki orkiszowej
1 szt.jajko
20 gkakao
250 gmasła
100 gcukru trzcinowego
szczyptasoli

Na nadzienie:

500 gtłustego twarogu (najlepiej wiejskiego)
3 szt.jajek
200 gcukru pudru
1 łyżkaBourbon wanilia Madagaskar
1/2 szt.cytryny- sok
2 łyżeczkistartej skórki z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto wyrób w robocie kuchennym lub ręcznie na zwartą nielepiącą się masę, uformuj kulkę, włóż do woreczka foliowego i daj na godzinę do zamrażarki.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładki krem, jeśli jest potrzeba to dodaj trochę mleka.
  3. Mniejsze naczynie żaroodporne (30 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj na tarce połowę ciasta z zamrażarki i ładnie je wyrównaj po całym dnie. Łopatką ostrożnie nałóż nadzienie twarogowe. Na nie zaś zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) drugą połowę ciasta.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 do 40 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj