Twarogowe ciasto tarte na tarce

Dodał: NajKasia, 18.5.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Doskonałe twarogowe ciasto, z którym wcale nie ma dużo pracy. Z ciasta zrób kulkę, którą podziel na dwie połowy i odłóż do zamrażarki. Nie musisz go rozwałkowywać ani formować, wystarczy tylko zetrzeć ciasto na tarce na dużych oczkach do naczynia żaroodpornego, nalać nadzienie twarogowe i ponownie zetrzeć ciasto na tarce i upiec. Śliczne ciasto, które ma dość interesujący wierzch ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się nie łączy w masę i pozostaje w ładnej startej na tarce formie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 18.5.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Na ciasto:
400 gmąki orkiszowej
1 szt.jajko
20 gkakao
250 gmasła
100 gcukru trzcinowego
szczyptasoli
Na nadzienie:
500 gtłustego twarogu (najlepiej wiejskiego)
3 szt.jajek
200 gcukru pudru
1 łyżkaBourbon wanilia Madagaskar
1/2 szt.cytryny- sok
2 łyżeczkistartej skórki z cytryny
- Ciasto wyrób w robocie kuchennym lub ręcznie na zwartą nielepiącą się masę, uformuj kulkę, włóż do woreczka foliowego i daj na godzinę do zamrażarki.
- Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładki krem, jeśli jest potrzeba to dodaj trochę mleka.
- Mniejsze naczynie żaroodporne (30 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj na tarce połowę ciasta z zamrażarki i ładnie je wyrównaj po całym dnie. Łopatką ostrożnie nałóż nadzienie twarogowe. Na nie zaś zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) drugą połowę ciasta.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 do 40 minut.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohové strouhané řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohové strúhané rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Geriebene Schnitten mit Quark an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Reszelt túrós szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU