NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Twarogowa chatka z bananami bez pieczenia
Twarogowa chatka z bananami bez pieczenia
Przepis Twarogowa chatka z bananami bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

Twarogowa chatka z bananami bez pieczenia

Tym razem inspiracji do tego, co by tu upiec szukałam aż w pradawnych czeluściach mojego zeszytu z przepisami. Jest to przepis z czasów, gry piekarnika bałam się jak diabeł święconej wody i zapisywałam przeważnie przepisy na desery, których nie trzeba piec. Doświadczone kucharki na pewno znają ten przepis a tym, które są początkujące może właśnie on się spodoba....

Składniki
2 opakowania
herbatników maślanych
500 g
miękkiego twarogu w wiaderku
200 g
miękkiego masła
150 g
cukru pudru
do smaku
rum
2-3 szt.
banany (zależy od wielkości)
100 g
czekolady do gotowania
100 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na dużej tacy rozłóż folię aluminiową i na niej ułóż herbatniki w trzech rzędach po 7, możesz użyć jasne i ciemne i układać każdy rząd w innym kolorze.
  2. Posmaruj połową kremu twarogowego, ułóż drugie piętro herbatników, w przypadku dwóch kolorów dawaj kolory na przemian. Posmaruj resztą kremu, do środka na długość połóż obrane banany a potem z obu stron unieś herbatniki z dołu i przełóż w kierunku do środka, aby powstał długi "prawie" szpiczasty daszek.
  3. Pozostaw w chłodnym miejscu aby stężało a następnie polej polewą czekoladową i ponownie pozostaw aby stężało.
  4. Krem: W misce zmiksuj miękkie masło z cukrem i stopniowo dodawaj do tego twaróg i rum.
  5. Polewa: W rondelku doprowadź prawie do wrzenia śmietanę i gorącą wlej do miski z połamaną czekoladą.
  6. Pozostaw na chwilę aby czekolada się rozpuściła a następnie plastikową szpatułką wymieszaj do osiągnięcia gładkiej polewy.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz