NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem
Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem
Przepis Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem

Przygotuj luksusową twarogową chałkę. Jest wręcz stworzona do tego, by jeść ją na śniadanie. Robię ją z podwójnej porcji, żeby jedna była dla mojej mamy. Ona po prostu kocha chałkę. Z masłem i miodem do porannej kawy. To jest jak z bajki i muszę powiedzieć, że naprawdę mi się udała. Czasami piekłam chałkę według innego przepisu i wtedy zawsze podczas pieczenia pękała, a o tej nie mogę tego powiedzieć.

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mąki tortowej
250 ml
mleka
20 g
świeżych drożdży
10 g
soli
12 g
cukru kryształ
1 szt.
jajko
75 g
miękkiego twarogu
25 g
masła
żółtko do posmarowania
sezam do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Trochu mleka zagrzej, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj drożdże i pozostaw na chwilę aby powstał rozczyn.
  2. W misce wymieszaj przesianą mąkę z jajkiem, twarogiem, solą i pokrojonym masłem (w temperaturze pokojowej). Dodaj rozczyn i pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją wielkość ponownie wyrób z niego kulkę i zakryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 takie same kawałki i z każdego kawałka zrób wałek. Wierzch każdego wałka połącz razem i możesz pleść tak jak widzisz na zdjęciu. Czwarty nad trzeci, następnie pod drugi i nad pierwszy. Taki proces powtarzaj dopóki nie dojdziesz do końca. Zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Po 30 minutach wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem lub makiem. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz