Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem

Przepis Twarogowa chałka świąteczna - krok za krokiem

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przygotuj luksusową twarogową chałkę. Jest wręcz stworzona do tego, by jeść ją na śniadanie. Robię ją z podwójnej porcji, żeby jedna była dla mojej mamy. Ona po prostu kocha chałkę. Z masłem i miodem do porannej kawy. To jest jak z bajki i muszę powiedzieć, że naprawdę mi się udała. Czasami piekłam chałkę według innego przepisu i wtedy zawsze podczas pieczenia pękała, a o tej nie mogę tego powiedzieć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gmąki tortowej
250 mlmleka
20 gświeżych drożdży
10 gsoli
12 gcukru kryształ
1 szt.jajko
75 gmiękkiego twarogu
25 gmasła
żółtko do posmarowania
sezam do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Trochu mleka zagrzej, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj drożdże i pozostaw na chwilę aby powstał rozczyn.
  2. W misce wymieszaj przesianą mąkę z jajkiem, twarogiem, solą i pokrojonym masłem (w temperaturze pokojowej). Dodaj rozczyn i pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją wielkość ponownie wyrób z niego kulkę i zakryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 takie same kawałki i z każdego kawałka zrób wałek. Wierzch każdego wałka połącz razem i możesz pleść tak jak widzisz na zdjęciu. Czwarty nad trzeci, następnie pod drugi i nad pierwszy. Taki proces powtarzaj dopóki nie dojdziesz do końca. Zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Po 30 minutach wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem lub makiem. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 40 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj