NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Truskawkowy tort bez pieczenia
Truskawkowy tort bez pieczenia
Przepis Truskawkowy tort bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Uwielbiam desery, które robi się bez pieczenia. Jednym z bardzo wielu takich deserów jest właśnie ten tort truskawkowy. Przygotowanie jest szybkie a efekt fenomenalny.

NajKasia    ·   14.3.2021

Truskawkowy tort bez pieczenia

Uwielbiam desery, które robi się bez pieczenia. Jednym z bardzo wielu takich deserów jest właśnie ten tort truskawkowy. Przygotowanie jest szybkie a efekt fenomenalny.

Składniki

Baza:

120 g
maślanych herbatników
40 g
rozpuszczonego masła

Warstwa twarogowa:

250 g
miękkiego twarogu
250 g
jogurtu naturalnego
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
60 g
cukru pudru
10 g
żelatyny w proszku
40 ml
wody

Warstwa truskawkowa:

400 g
truskawek
150 g
jogurtu naturalnego
5 łyżek
cukru pudru
1 łyżeczka
soku z cytryny
16 g
żelatyny w proszku
60 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jeśli zdecydujesz się zrobić to świetne ciasto, przygotuj wcześniej wszystkie składniki, aby miały taką samą temperaturę.
  2. Najpierw przygotuj bazę. Masło rozpuść i odłóż na bok. Herbatniki zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Dodaj ostygnięte rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Powstałą bazę włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć łyżką lub szklanką z płaskim dnem. Odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw aby napęczniała przez około 10 minut. Następnie ją zagrzej, dopóki się nie rozpuści i nie będzie ciekła - odstaw i pozostaw aby lekko ostygła. Twaróg zmiksuj na gładko, jogurt wymieszaj z cukrem, dodaj wnętrze laski wanilii lub esencję waniliową i dodaj to do twarogu. Wymieszaj. 2 łyżki tej masy dodaj do żelatyny, wymieszaj a potem masę z żelatyną dodaj do całej masy twarogowej. Wymieszaj i ułóż warstwę na bazie z herbatników. Wyrównaj i odłóż do lodówki aby stężało.
  4. Umyte truskawki oczyść i zmiksuj na mus. Dodaj sok z cytryny i cukier puder. Żelatynę zalej wodą i pozostaw aby napęczniała przez około 10 minut. Następnie ją zagrzej, dopóki się nie rozpuści. Mus z truskawek wymieszaj z jogurtem i około 2 łyżek dodaj do żelatyny. Wymieszaj a następnie całą żelatynę dodaj do masy truskawkowej i wymieszaj. Ułóż warstwę na masie twarogowej i ładnie wygładź. Znów odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc a potem już tylko ozdób według własnej fantazji.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz