Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia

Przepis Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia

Dodał: NajKasia, 17.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Desery bez pieczenia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To jest bardzo dobry, leciutki deser. Jeśli ktoś uwielbia truskawki to wybór jest prosty. Następnym razem dam trochę więcej masła, aby warstwa z herbatników była bardziej zwarta, bo niektóre kawałki się rozpadały, ale na smak to nie miało żadnego wpływu (dałabym go 2x tyle co w przepisie).

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Desery bez pieczenia

Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

Warstwa herbatnikowa:

250 gherbatników kakaowych
90 mlmasła

Krem:

800 gjogurtu naturalnego
50 gmiodu
1 łyżkaskórki z cytryny
9 gżelatyny

Warstwa truskawkowa:

400 g (użyłam mrożonych)truskawek
100 mlwody
50 gcukru
20 gskrobi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Herbatniki zmiksuj i dodaj do nich rozpuszczone masło.
  2. Połowę mieszanki z herbatników włóż do formy o wymiarach 15 x 15 cm.
  3. Jogurt wymieszaj z miodem i skórką z cytryny. Dodaj żelatynę, pozostaw na 10 minut aby napęczniała a potem rozpuść ją w kuchence mikrofalowej. Połowę kremu wlej na pierwszą warstwę z herbatników.
  4. Pozostaw na chwilę w lodówce, aby stężało. Potem posyp resztą posyp resztą masy z herbatników i zalej pozostałym kremem. Pozostaw aby stężało.
  5. Truskawki daj do rondelka, dodaj wodę, cukier i skrobię. Wymieszaj i zagotuj. Stale mieszając gotuj aż stężeje.
  6. Deser polej truskawkami i pozostaw do następnego dnia w lodówce.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj