NajPrzepis.pl Desery Kołacze Truskawkowe ciasto bez pieczenia
Truskawkowe ciasto bez pieczenia
Przepis Truskawkowe ciasto bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.2.2022

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Perfekcyjne połączenie - słodkie, orzeźwiające. Truskawkowa galaretka na wierzchu a w środku herbatniki.

45 min.
Przygotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
twarogu
150 g
masła
1 kubek
cukru pudru
2 op.
budyniu waniliowego
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
3 szt.
jajek
1/3 kubka
zimnego mleka
1 szt.
cytryna - skórka

Ponadto będziemy potrzebować:

32 szt.
herbatników
650 g
truskawek
2 op.
galaretki truskawkowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło daj do garnka i rozpuść na małym ogniu. Dodaj cukier i mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści.
  2. Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj twaróg i podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie otrzymasz gładkiej masy. Odstaw.
  3. Jajka zmiksuj do osiągnięcia pianki i jednym ruchem łyżki dodaj je do twarogowej masy. Daj to z powrotem na ogień i doprowadź do wrzenia.
  4. W mleku wymieszaj budynie w proszku i skrobię kukurydzianą. Dolej do twarogowej masy i stale mieszając ugotuj gęsty krem. Gotuj przez 3-4 minuty. Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia (25 x 25 cm), wyłóż ją papierem a dno wyłóż herbatnikami. Nałóż 1/2 kremu i ładnie wygładź. Ułóż herbatniki i nałóż drugą połowę twarogowego nadzienia. Odłóż do lodówki i pozostaw aby stężało.
  6. Gdy stężeje na wierzchu ułóż truskawki. Galaretkę truskawkową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zalej nią truskawki. Pozostaw aby stężała i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz