Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa

Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycyjny przepis, który mam jeszcze od mojej babci. Nie powinniśmy zapominać o przepisach na słodkości, które otrzymaliśmy od naszych przodków. Wypróbuj smaczne grylażowe rolady i rolady z dmuchanym ryżem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

Grylażowe rolady:

300 gcukru kryształ
250 gmasła
1 puszkamleka skondensowanego
250 gmielonych orzechów włoskich

Rolady z dmuchanym ryżem:

4 szt.jajek
4 łyżkikakao
200 gcukru pudru
200 g100% tłuszczu
1 op.dmuchanego ryżu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Grylażowe rolady:
    Cukier daj do garnka aby się skarmelizował na jak najmniejszym płomieniu. Ja przygotowuję karmel tak, że nie mieszam cukru w garnku.
  2. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj mleko skondensowane i znów wymieszaj. Zagotuj całą masę i odstaw. Do odstawionej masy (jeszcze gorącej) dodaj mielone orzechy włoskie, wymieszaj i posmaruj tym wafle.
  3. Wafle około 10 minut przed posmarowaniem pozostaw aby nabrały wilgoci na wilgotnej ściereczce, aby dało się je dobrze zrolować.
  4. Zrolowane zawiń w folię aluminiową, porządnie dociśnij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Rolady z ryżem dmuchanym:
    Jajka z cukrem i kakao miksuj w gorącej kąpieli wodnej do osiągnięcia gęstej pianki. Stopniowo dodawaj 200 g tłuszczu i miksuj aż zgęstnieje. Gęstą masę wyjmij z kąpieli wodnej, dodaj 1 całe opakowanie ryżu dmuchanego i posmaruj tym wafle.
  6. Znów wafle około 10 minut przed posmarowaniem pozostaw aby nabrały wilgoci na wilgotnej ściereczce, aby dało się je dobrze zrolować.
  7. Zawiń w folię aluminiową i pozostaw do ostygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj