Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta

Przepis Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta

Dodał: NajKasia, 19.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Wielkanoc, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

O przepisy na takie słodkości najlepiej poprosić babcie. Już dawno wiedziały, co jest doskonałe pod względem smaku. Z twarogu przygotowywały pyszne mięciutkie słodkości, które są w Czechach nieodłącznym elementem Wielkanocy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 19.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Wielkanoc, Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

300 gmąki
250 gtwarogu
100 mlmleka
30 gmasła
2 szt.jajek
3 łyżkicukru pudru
1 łyżeczkasody
szczyptasoli
trochęrumu
olej do smażenia
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę i cukier przesiej do miski, dodaj miękkie masło, twaróg, jajka, sodę, sól, dolej mleko i trochę rumu.
  2. Wyrób ciasto, rozwałkuj (5 mm grubości) na posypanej mąką stolnicy, pokrój na prostokąty albo kwadraty a na środku jeszcze zrób nacięcie. Niektórzy jeszcze przekładają ciasto przez środek, ja nie.
  3. Smaż na gorącym oleju aż będą złociste. Na koniec posyp jeszcze cukrem pudrem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj