NajPrzepis.pl Desery Kołacze Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta
Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta
Przepis Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.3.2022

Tradycyjny czeski przysmak z twarogowego ciasta

O przepisy na takie słodkości najlepiej poprosić babcie. Już dawno wiedziały, co jest doskonałe pod względem smaku. Z twarogu przygotowywały pyszne mięciutkie słodkości, które są w Czechach nieodłącznym elementem Wielkanocy.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
300 g
mąki
250 g
twarogu
100 ml
mleka
30 g
masła
2 szt.
jajek
3 łyżki
cukru pudru
1 łyżeczka
sody
szczypta
soli
trochę
rumu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę i cukier przesiej do miski, dodaj miękkie masło, twaróg, jajka, sodę, sól, dolej mleko i trochę rumu.
  2. Wyrób ciasto, rozwałkuj (5 mm grubości) na posypanej mąką stolnicy, pokrój na prostokąty albo kwadraty a na środku jeszcze zrób nacięcie. Niektórzy jeszcze przekładają ciasto przez środek, ja nie.
  3. Smaż na gorącym oleju aż będą złociste. Na koniec posyp jeszcze cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz