NajPrzepis.pl Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci
Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci
Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci
NajKasia    ·   28.2.2022

Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci

Popularne ciasto na święta z lat 80-tych. Orzechowe ciasto i polewa z gorzkiej czekolady.

Składniki

Ciasto:

160 g
masła
160 g
cukru
4 szt.
żółtek
100 g
mielonych orzechów włoskich
5 szt.
białek
1 łyżka
mąki
1 op.
cukru waniliowego
100 g
startej ciemnej czekolady

Polewa:

150 g
gorzkiej czekolady
100 g
masła
1 łyżka
ciepłej wody
3 łyżki
cukru
80 g
masła
1 szt.
żółtko
całe orzechy do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 x 20 cm. Dno wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  2. Cukier zmiksuj z masłem i żółtkami na pianę, dodaj mielone orzechy, startą czekoladę, cukier waniliowy i mąkę. Na koniec delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  3. Ciasto równomiernie nałóż na blaszkę i piecz przez około pół godziny.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło (100 g), ciepłą wodę i cukier. Gdy czekolada się rozpuści dodaj żółtko i masło (80 g). Miksuj nad parą dopóki nie osiągniesz gładkiej masy, którą polej delikatnie ostygnięte ciasto i ułóż na nim orzeszki.
  5. Ciasto odstaw na co najmniej 2 godziny a potem pokrój na ładne kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz