Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci

Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Popularne ciasto na święta z lat 80-tych. Orzechowe ciasto i polewa z gorzkiej czekolady.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Tradycyjne czekoladowo-orzechowe ciasto z przepisu od babci

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

160 gmasła
160 gcukru
4 szt.żółtek
100 gmielonych orzechów włoskich
5 szt.białek
1 łyżkamąki
1 op.cukru waniliowego
100 gstartej ciemnej czekolady

Polewa:

150 ggorzkiej czekolady
100 gmasła
1 łyżkaciepłej wody
3 łyżkicukru
80 gmasła
1 szt.żółtko
całe orzechy do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 x 20 cm. Dno wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  2. Cukier zmiksuj z masłem i żółtkami na pianę, dodaj mielone orzechy, startą czekoladę, cukier waniliowy i mąkę. Na koniec delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  3. Ciasto równomiernie nałóż na blaszkę i piecz przez około pół godziny.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło (100 g), ciepłą wodę i cukier. Gdy czekolada się rozpuści dodaj żółtko i masło (80 g). Miksuj nad parą dopóki nie osiągniesz gładkiej masy, którą polej delikatnie ostygnięte ciasto i ułóż na nim orzeszki.
  5. Ciasto odstaw na co najmniej 2 godziny a potem pokrój na ładne kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj