Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki

Przepis Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczne ciastka świąteczne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. O smaku wanilii, rumu lub skórki cytrynowej. Smak możesz wybrać według własnych preferencji.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1 kgmąki
300 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
500 gmargaryny lub masła
3 szt.jajek
1 op.proszku do pieczenia
1 szt.cytryna - skórka
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Doskonałe ciastka świąteczne, kruchutkie a jednocześnie rozpływające się w ustach.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło lub margarynę i wyrób gładkie ciasto, które dopraw skórką z cytryny (lub wanilią, cynamonem, ...) i stopniowo dodawaj jedno jajko po drugim.
  3. Wyrobione ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki aby lepiej się z nim pracowało.
  4. Przygotuj maszynkę z odpowiednią końcówką przez którą będziesz robić ciasteczka.
  5. Różne kształty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 10 minut (w temperaturze  200 stopni).
  6. Gotowe ciasteczka możesz skleić marmoladą i posypać cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj