NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki
Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki
Przepis Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.12.2021

Tradycyjne ciastka świąteczne z maszynki

Klasyczne ciastka świąteczne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. O smaku wanilii, rumu lub skórki cytrynowej. Smak możesz wybrać według własnych preferencji.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
mąki
300 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
500 g
margaryny lub masła
3 szt.
jajek
1 op.
proszku do pieczenia
1 szt.
cytryna - skórka
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Doskonałe ciastka świąteczne, kruchutkie a jednocześnie rozpływające się w ustach.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło lub margarynę i wyrób gładkie ciasto, które dopraw skórką z cytryny (lub wanilią, cynamonem, ...) i stopniowo dodawaj jedno jajko po drugim.
  3. Wyrobione ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki aby lepiej się z nim pracowało.
  4. Przygotuj maszynkę z odpowiednią końcówką przez którą będziesz robić ciasteczka.
  5. Różne kształty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 10 minut (w temperaturze  200 stopni).
  6. Gotowe ciasteczka możesz skleić marmoladą i posypać cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz