NajPrzepis.pl Mięso Mięso z królika Tradycyjna potrawka z królika
Tradycyjna potrawka z królika
Przepis Tradycyjna potrawka z królika
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.7.2022

Tradycyjna potrawka z królika

Tradycyjne przepisy są najlepsze. Stary przepis na mięso z królika podawane z kluskami. Pycha!

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
mięsa z królika
3 łyżki
oleju roślinnego
3 szt.
cebuli
1 łyżeczka
mielonej czerwonej papryki
do smaku
sól
do smaku
vegeta
do smaku
pieprz
3 szt.
listków laurowych
trochę
wody
3 łyżki
mąki

Kluski:

500 g
mąki
2 szt.
surowych ziemniaków startych na tarce
1 łyżeczka
soli
1 szt.
jajko
200 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju aż się zeszkli. Posyp mieloną czerwoną papryką, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podduś aby mięso się zarumieniło.
  2. Podlej wodą według potrzeby, dodaj sól, pieprz i duś aż zmięknie. Dodaj też starty na małych oczkach na tarce ziemniak. Dopraw vegetą. Jeśli lubisz pikantne potrawy możesz również dodać mieloną paprykę. Zagęść mąką wymieszaną w wodzie, zagotuj i podawaj z kluskami. 
  3. Kluski: przesiej mąkę, dodaj starte na tarce na małych oczkach ziemniaki, jajko, sól i według potrzeb dolewaj wodę. Drewnianą łyżką wyrób pół-gęste ciasto. W klasyczny sposób przygotuj drobne kluseczki /ciasto przeciskaj przez praskę do klusek do wyciskaj do większej ilości osolonej wody, gdy wypłyną na powierzchnię wyjmij je i okraś olejem/ Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz