NajPrzepis.pl Tradycyjna kartoflanka
Tradycyjna kartoflanka
Przepis Tradycyjna kartoflanka

Gotujemy smacznie i tradycyjnie. Nie może zabraknąć kartoflanki. Smacznego!

NajKasia    ·   3.8.2022

Tradycyjna kartoflanka

Gotujemy smacznie i tradycyjnie. Nie może zabraknąć kartoflanki. Smacznego!

Składniki

Będziemy potrzebować:

suszone grzyby
marchew
pietruszka
seler
ziemniaki
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
kostka rosołowa mięsna
majeranek
masło
mąka
czosnek
przyprawy do zupy
pietruszka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Celowo nie podaję wagi składników - każdy gotuje tak jak lubi - jeśli ktoś chce więcej grzybów to doda więcej grzybów, jeśli ktoś lubi więcej warzyw, to doda więcej warzyw.
  2. Około /w zależności od preferencji smakowych/ 2 garści suszonych grzybów namocz na około 20 minut w wodzie.
  3. Warzywa - marchew, pietruszkę, seler umyj, obierz, pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce), możesz dodać groszek, kapustę (kto jakie warzywa lubi), gotuj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz solą dodaj namoczone grzybki (możesz dodać parówki pokrojone w kosteczkę), 1 mięsną kostkę bulionową oraz majeranek. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Z mięsa i mąki zrób różową zasmażkę i zagęść nią zupę. Wyjmij listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Na koniec dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę dopraw przyprawą do zupy. Posyp świeżo pokrojoną pietruszką.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz