SKŁADNIKI
Będziemy potrzebować:
suszone grzyby
marchew
pietruszka
seler
ziemniaki
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
kostka rosołowa mięsna
majeranek
masło
mąka
czosnek
przyprawy do zupy
pietruszka
- Celowo nie podaję wagi składników - każdy gotuje tak jak lubi - jeśli ktoś chce więcej grzybów to doda więcej grzybów, jeśli ktoś lubi więcej warzyw, to doda więcej warzyw.
- Około /w zależności od preferencji smakowych/ 2 garści suszonych grzybów namocz na około 20 minut w wodzie.
- Warzywa - marchew, pietruszkę, seler umyj, obierz, pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce), możesz dodać groszek, kapustę (kto jakie warzywa lubi), gotuj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz solą dodaj namoczone grzybki (możesz dodać parówki pokrojone w kosteczkę), 1 mięsną kostkę bulionową oraz majeranek. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
- Z mięsa i mąki zrób różową zasmażkę i zagęść nią zupę. Wyjmij listek laurowy i ziele angielskie.
- Na koniec dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę dopraw przyprawą do zupy. Posyp świeżo pokrojoną pietruszką.
Źródło: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tradiční bramboračka.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tradičná zemiaková polievka.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Traditionelle Kartoffelsuppe an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Klasszikus burgonyaleves.
KOMENTARZE DO PRZEPISU