NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort twarogowy "łzy anioła"
Tort twarogowy "łzy anioła"
Przepis Tort twarogowy "łzy anioła"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.8.2022

Tort twarogowy "łzy anioła"

Doskonały tort pełny pysznego twarogowego kremu. Na wierzchu ubite białka i "łzy anioła".

Składniki

Ciasto:

1 kubek
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
80 g
masła
1/2 kubka
cukru
1 szt.
jajko

Nadzienie twarogowe:

500 g
twarogu
1/2 kubka
cukru
3 szt.
żółtek
1 łyżka
kaszy manny
100 g
kwaśnej śmietany
1 op.
cukru waniliowego

Piana:

3 szt.
białek
3 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i ręką ugnieć z masłem. Jajka ubij z cukrem. Połącz i porządnie ugnieć aby otrzymać kulkę ciasta. Zawiń w woreczek foliowy i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Na nadzienie zmiksuj w robocie kuchennym wszystkie składniki na gładką masę. Na wierzchnią piankę ubij białka z cukrem.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je wałkiem i przełóż do formy do pieczenia (średnica formy około 24 cm). Możesz również zrobić wyższe krawędzie. Nałóż nadzienie twarogowe.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 do 30 minut. Wyjmij z piekarnika, nałóż piankę i piecz przez kolejne 10 do 15 minut aż będzie złociste. Wierzch nie może się spalić, ma mieć delikatny złoty odcień.
  5. Otwórz piekarnik, wierzchnia część trochę opadnie i pozostaw ciasto w uchylonym piekarniku na około godzinę. Nie zapomnij że nawet w uchylonym piekarniku następuje przepływ gorącego powietrza więc uważaj, aby pianka się nie spaliła, jeśli jest takie ryzyko to lepiej wyjmij ciasto z piekarnika wcześniej aby stygło w pokojowej temperaturze. W tym momencie powinny zacząć pojawiać się na powierzchni złote kuleczki cukru. (Trwa to około 1-2 godzin zanim się pojawią, zależy od temperatury powietrza). Dopiero wtedy możesz dać ciasto do lodówki aby się schłodziło. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz