Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków

Przepis Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków

Dodał: NajKasia, 31.3.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Ciasta, Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli planujesz przygotować tort dla kogoś, kto się zdrowo odżywia to wypróbuj ten przepis. Biszkopt z burakami uzupełniony twarogowym kremem i świeżym truskawkowym dżemem oraz polewą tworzą smaczny torcik. Możesz go zrobić na imprezę, dla gości albo po prostu do kawki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.3.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Ciasta, Desery, Zdrowe przepisy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

4 sztukijajek
60 gcukru trzcinowego
180 gpuree z buraków
40 gmiodu
150 gmąki orkiszowej
1 małe op.proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Krem

500 gdelikatnego twarogu
200 gcream cheese
50 gbiałej czekolady
15 gsłodziku
dżem truskawkowy bez cukru

Polewa

200 gmrożonych truskawek
3 łyżkibudyniu
1-2 łyżkimiodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z białek zacznij ubijać pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie sztywna.
  2. Żółtka zmiksuj z puree ziemniaczanym, miodem i odrobiną aromatu waniliowego. Białka delikatnie rózgą wymieszaj z częścią z żółtek. Następnie przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto podziel na dwie formy o średnicy 20 cm wyłożone papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
  4. Po upieczeniu zdejmij ze spodu papier do pieczenia i pozostaw ciasta do ostygnięcia.
  5. Twaróg zmiksuj z cream cheese. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i słodzik i zmiksuj na gładki krem. Na tacę daj jeden spód ciasta, posmaruj grubszą warstwą dżemu truskawkowego.  Na to nałóż krem i przykryj drugim płatem ciasta. Na wierzch ponownie daj krem, który rozsmaruj też na boki tortu. Przygotowany tort odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  6. Truskawki daj do garnka i gotuj aż będą miękkie, możesz dodać około 50 ml wody, odlej trochę soku i rozmieszaj w nim budyń. Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj do nich rozmieszany budyń i gotuj aż zgęstnieją. Następnie pozostaw tę mieszankę aby ostygła.
  7. Ostygniętą polewę rozetrzyj na wierzchu tortu i odstaw do lodówki, idealnie na całą noc. Następnie ozdób świeżymi truskawkami i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj