NajPrzepis.pl Desery Kołacze Tort "Bałwan w tropikach"
Tort "Bałwan w tropikach"
Przepis Tort "Bałwan w tropikach"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Świeży, lekki, biszkoptowy tort z ciastem makowym, kremem cytrynowym i brzoskwiniami. Prosty i szybki przepis, który natychmiast pokochasz.

NajKasia    ·   4.11.2021

Tort "Bałwan w tropikach"

Świeży, lekki, biszkoptowy tort z ciastem makowym, kremem cytrynowym i brzoskwiniami. Prosty i szybki przepis, który natychmiast pokochasz.

55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

8 szt.
żółtek
2 szt.
jajek
1/2 kubka
cukru kryształ
1/2 kubka
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Korpus makowy:

8 szt.
białek
1 kubek
cukru
1/2 kubka
mąki
1/2 kubka
maku
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

2 kubki
wody
2 op.
galaretki cytrynowej
500 ml
śmietany kremówki
5 łyżek
cukru pudru
1 puszka
brzoskwiń
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Ciasto:
    Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj blaszkę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Żółtka zmiksuj z cukrem i stopniowo dodawaj dwa całe jajka. Tak miksuj przez około 10 minut, dopóki masa nie stanie się puszysta. Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia - najlepiej w 3 porcjach, za każdym razem mieszaj dopóki składniki się dobrze nie połączą. Ciasto włóż do formy i daj do piekarnika na około 15 minut. Po ostygnięciu wyjmij je z formy.
  2. Ciasto makowe:
    Białka ubij na sztywną pianę, potem stopniowo stale miksując dodawaj łyżkę cukier. Dodaj mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką. Daj ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Krem:
    W garnku zagotuj 2 kubki wody, wyłącz palnik na kuchence, dodaj galaretkę i rozpuść stale mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i wlej ostygniętą ale stale płynną galaretkę i miksuj dopóki składniki się nie połączą. W misce odcedź brzoskwinie i je pokrój.
  4. Finalne składanie:
    Ciasto rozkrój poziomi. Dolną część ciasta włóż z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj połową kremu, potem połóż ciasto makowe, potem daj drugą połowę kremu a na koniec przykryj drugą połową ciasta. Daj do lodówki aby stężało (na około 1 godzinę). Przed krojeniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz