Tort "Bałwan w tropikach"
Świeży, lekki, biszkoptowy tort z ciastem makowym, kremem cytrynowym i brzoskwiniami. Prosty i szybki przepis, który natychmiast pokochasz.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
8 szt.żółtek
2 szt.jajek
1/2 kubkacukru kryształ
1/2 kubkamąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
Korpus makowy:
8 szt.białek
1 kubekcukru
1/2 kubkamąki
1/2 kubkamaku
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
Krem:
2 kubki wody
2 op. galaretki cytrynowej
500 mlśmietany kremówki
5 łyżekcukru pudru
1 puszkabrzoskwiń
- Ciasto:
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj blaszkę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Żółtka zmiksuj z cukrem i stopniowo dodawaj dwa całe jajka. Tak miksuj przez około 10 minut, dopóki masa nie stanie się puszysta. Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia - najlepiej w 3 porcjach, za każdym razem mieszaj dopóki składniki się dobrze nie połączą. Ciasto włóż do formy i daj do piekarnika na około 15 minut. Po ostygnięciu wyjmij je z formy. - Ciasto makowe:
Białka ubij na sztywną pianę, potem stopniowo stale miksując dodawaj łyżkę cukier. Dodaj mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką. Daj ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. - Krem:W garnku zagotuj 2 kubki wody, wyłącz palnik na kuchence, dodaj galaretkę i rozpuść stale mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i wlej ostygniętą ale stale płynną galaretkę i miksuj dopóki składniki się nie połączą. W misce odcedź brzoskwinie i je pokrój.
- Finalne składanie:
Ciasto rozkrój poziomi. Dolną część ciasta włóż z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj połową kremu, potem połóż ciasto makowe, potem daj drugą połowę kremu a na koniec przykryj drugą połową ciasta. Daj do lodówki aby stężało (na około 1 godzinę). Przed krojeniem posyp cukrem pudrem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Dort “Sněhulák v tropech”.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Torta "Snehuliak v trópoch".
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Fruchtiger Mohnkuchen mit Zitronencreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide „Trópusi hóember” szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU