NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Tort ptysiowy jak z cukierni
Tort ptysiowy jak z cukierni
Przepis Tort ptysiowy jak z cukierni
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste, szybkie i smaczne. Koniecznie spróbuj. Jeśli boisz się, że nie uda Ci się zrobić ciasta parzonego, to gwarantuję, że ten tort na 100% Ci się uda.

NajKasia    ·   6.3.2022

Tort ptysiowy jak z cukierni

Proste, szybkie i smaczne. Koniecznie spróbuj. Jeśli boisz się, że nie uda Ci się zrobić ciasta parzonego, to gwarantuję, że ten tort na 100% Ci się uda.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

150 g
mąki
100 ml
wody
100 ml
mleka
80 g
masła
4 szt.
jajek
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli

Krem:

500 ml
mleka
150 g
cukru
100 g
mąki
2 szt.
jajek
170 g
masła
2 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Do garnka nalej wodę, mleko, dodaj masło i zagotuj na ogniu. Gdy masło się rozpuści i masa zacznie wrzeć dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Stale mieszając gotuj przez około 4 minuty (masa zacznie się oddzielać od ścian i od dna garnka). Odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Stopniowo dodawaj jedno jajko za drugim i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Otrzymasz ciasto, które podziel na dwie połowy.
  3. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia i włóż połowę ciasta. Ładnie wygładź (nanieś cienką warstwę) i upiecz.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. To samo powtórz z drugą połową ciasta. Upieczone ciasta pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  5. W mleku rozmieszaj cukier, mąkę i jajka. Zagotuj na ogniu. Ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Masło razem z cukrem waniliowym zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygniętą kaszę.
  6. Jedno ciasto włóż z powrotem do formy, daj krem, połóż drugie ciasto i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki aby stężało. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz