NajPrzepis.pl Desery Kołacze Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową
Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową
Przepis Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonały orzeźwiający deser na naprawdę upalne dni. Ponieważ dziś jest pierwszy dzień lata, odważyłam się wczoraj upiec ten przysmak z solidną dawką owoców w żelatynie. Ten tort przygotowuję i oczywiście jadam z wielką chęcią. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a najlepsze jest to, że nie jest za słodki oraz nie ma w nim ani grama maślanego kremu, który na te dni byłby zbyt ciężki.

NajKasia    ·   22.12.2020

Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową

Doskonały orzeźwiający deser na naprawdę upalne dni. Ponieważ dziś jest pierwszy dzień lata, odważyłam się wczoraj upiec ten przysmak z solidną dawką owoców w żelatynie. Ten tort przygotowuję i oczywiście jadam z wielką chęcią. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a najlepsze jest to, że nie jest za słodki oraz nie ma w nim ani grama maślanego kremu, który na te dni byłby zbyt ciężki.

Składniki

Ciasto:

3 szt.
żółtka
100 g
cukier puder
50 ml
olej
50 ml
woda
120 g
mąka pszenna
3 szt.
białka

Krem:

250 g
mascarpone
200 ml
śmietana kremówka
do smaku
cukier
truskawki
żelatyna 2 opak.
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij 3 żółtka ze 100 g cukru pudru na białą pianę. Po tym dodaj 50 ml oleju ciągle ubijając. Dolej 50 ml wody i znów ponownie ubij. Następnie wmieszaj chochlą 120 g mąki pszennej, i na koniec dodaj pianę z 3 białek.
  2. Piecz w temperaturze 175 stopni. Czas może być różny, jednak ważne jest, by doglądać koloru i konsystencji. Dobrym sposobem jest sprawdzanie gotowości wypieku na podstawie tego, czy ciasto nie klei się do patyczka. Forma wielkości 26 cm.
  3. Krem: ubij 250 g mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, cukier do smaku. Kiedy masa będzie już dość sztywna, dodaj trochę zmiażdżonych truskawek i jeszcze raz ubij na sztywno.
  4. Nasmaruj tort i po zastygnięciu kremu w lodówce dodaj truskawki i zalej żelatyną, wcześniej przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz