Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową
Doskonały orzeźwiający deser na naprawdę upalne dni. Ponieważ dziś jest pierwszy dzień lata, odważyłam się wczoraj upiec ten przysmak z solidną dawką owoców w żelatynie. Ten tort przygotowuję i oczywiście jadam z wielką chęcią. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a najlepsze jest to, że nie jest za słodki oraz nie ma w nim ani grama maślanego kremu, który na te dni byłby zbyt ciężki.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
3 szt.żółtka
100 gcukier puder
50 mlolej
50 mlwoda
120 gmąka pszenna
3 szt.białka
Krem:
250 gmascarpone
200 mlśmietana kremówka
do smakucukier
truskawki
żelatyna 2 opak.
- Ubij 3 żółtka ze 100 g cukru pudru na białą pianę. Po tym dodaj 50 ml oleju ciągle ubijając. Dolej 50 ml wody i znów ponownie ubij. Następnie wmieszaj chochlą 120 g mąki pszennej, i na koniec dodaj pianę z 3 białek.
- Piecz w temperaturze 175 stopni. Czas może być różny, jednak ważne jest, by doglądać koloru i konsystencji. Dobrym sposobem jest sprawdzanie gotowości wypieku na podstawie tego, czy ciasto nie klei się do patyczka. Forma wielkości 26 cm.
- Krem: ubij 250 g mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, cukier do smaku. Kiedy masa będzie już dość sztywna, dodaj trochę zmiażdżonych truskawek i jeszcze raz ubij na sztywno.
- Nasmaruj tort i po zastygnięciu kremu w lodówce dodaj truskawki i zalej żelatyną, wcześniej przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Ovocný dort s mascarpone krémem a ovocnou želatinou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Ovocná torta s mascarpone krémom a ovocnou želatínou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Erdbeer-Mascarpone-Torte mit Tortenguss an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Gyümölcstorta mascarpone krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU