Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową

Przepis Tort owocowy z kremem mascarpone i żelatyną owocową

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Torty, Kołacze, Desery, Słodkie torty, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonały orzeźwiający deser na naprawdę upalne dni. Ponieważ dziś jest pierwszy dzień lata, odważyłam się wczoraj upiec ten przysmak z solidną dawką owoców w żelatynie. Ten tort przygotowuję i oczywiście jadam z wielką chęcią. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a najlepsze jest to, że nie jest za słodki oraz nie ma w nim ani grama maślanego kremu, który na te dni byłby zbyt ciężki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Torty, Kołacze, Desery, Słodkie torty, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.żółtka
100 gcukier puder
50 mlolej
50 mlwoda
120 gmąka pszenna
3 szt.białka

Krem:

250 gmascarpone
200 mlśmietana kremówka
do smakucukier
truskawki
żelatyna 2 opak.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ubij 3 żółtka ze 100 g cukru pudru na białą pianę. Po tym dodaj 50 ml oleju ciągle ubijając. Dolej 50 ml wody i znów ponownie ubij. Następnie wmieszaj chochlą 120 g mąki pszennej, i na koniec dodaj pianę z 3 białek.
  2. Piecz w temperaturze 175 stopni. Czas może być różny, jednak ważne jest, by doglądać koloru i konsystencji. Dobrym sposobem jest sprawdzanie gotowości wypieku na podstawie tego, czy ciasto nie klei się do patyczka. Forma wielkości 26 cm.
  3. Krem: ubij 250 g mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, cukier do smaku. Kiedy masa będzie już dość sztywna, dodaj trochę zmiażdżonych truskawek i jeszcze raz ubij na sztywno.
  4. Nasmaruj tort i po zastygnięciu kremu w lodówce dodaj truskawki i zalej żelatyną, wcześniej przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj