Tort marchewkowy ZAJĄCZEK

Przepis Tort marchewkowy ZAJĄCZEK

Dodał: NajKasia, 22.3.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty, Tort marchewkowy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tym razem na nieco zdrowszą nutę. Pyszne ciasto marchewkowe, które jest jednocześnie miękkie i chrupiące. Na początku myślałem, że będzie bardzo suche, ale po spróbowaniu muszę powiedzieć, że jest soczysty. Zapewne dzięki marchewce w cieście.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 22.3.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty, Tort marchewkowy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 gbrązowego cukru
300 gdrobno startej marchwi
3 szt.jajek
15 mloleju
1,5 dclmléko
300 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżeczkasody spożywczej
2 łyżkicynamonu
1,5 łyżeczkimielonego imbiru
1/2 łyżeczkisoli
100 gposiekanych orzechów

Krem:

250 gmascarpone
100 gmasła
100 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i przygotuj okrągłą blaszkę do pieczenia. Dno wyłóż papierem.
  2. Cukier, jajka i olej zmiksuj do osiągnięcia pianki, powoli dodawaj mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym imbirem, szczyptą soli i orzechami. Dodaj startą marchew i mleko.
  3. Ciasto przełóż do foremki i daj do piekarnika. Piecz około 45 minut - obserwuj. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia i przekrój na 3 części.
  4. Wszystkie składniki na krem daj do miski i mikserem miksuj do osiągnięcia jednolitej masy. Posmaruj ciasto i trochę kremu pozostaw również na wierzch.
  5. Cały wierzch posyp mielonymi orzeszkami i pozostaw do zastygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj