Tort bez pieczenia z kremem ze skondensowanego mleka, z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis Tort bez pieczenia z kremem ze skondensowanego mleka, z truskawkami i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Krem ze skondensowanego mleka robiłam po raz pierwszy i naprawdę mnie zachwycił, to jest bomba! Natychmiast zaliczam go do moich ulubionych! Niebo w gębie!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

SKŁADNIKI

Spód (forma o średnicy 20 cm):

200 gmaślanych herbatników
50 gmasła

Krem:

1 szt.niesłodzonego mleka skondensowanego (400 g)
3 szt.żółtek
2 łyżkicukru kryształ
2 łyżkiskrobi
3 łyżkimleka
1 łyżkamasła
szczyptasoli

Do dokończenia:

200 gświeżych truskawek
250 mlśmietany kremówki
wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  2. Masą z herbatników wyłóż formę i zrób delikatne krawędzie. Włóż do lodówki aby masa zastygła.
  3. Do garnka z dnem zapobiegającym przypalaniu wlej mleko skondensowane, żółtka i cukier. W mleku wymieszaj skrobię i przelej to do garnka. Powoli doprowadź do wrzenia i stale mieszając poczekaj aż zgęstnieje. Odstaw z palnika i wmieszaj szczyptę soli oraz masło.
  4. Jeszcze ciepłe wlej na spód ciasta i włóż do lodówki aby stężało.
  5. Pokrojone truskawki ułóż na kremie a na wierzch daj ubitą śmietanę. Posyp wiórkami kokosowymi i włóż z powrotem do lodówki aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj