NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Torciki z orzechowym nadzieniem
Torciki z orzechowym nadzieniem
Przepis Torciki z orzechowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Co klasyka to klasyka. Już dawno ich nie robiłam więc w tym roku postanowiłam je koniecznie wypróbować jeszcze przed świętami. Co prawda jest z nimi dużo roboty ale bez wątpienia warto. Przede wszystkim dla tych, którzy kochają orzechy. Ciasto co prawda nie jest orzechowe ale nadzienie jest i doskonałe a do tego to połączenie czekolady i całego orzecha na wierzchu jest wspaniałe. Jest to przyjemność nie tylko dla oka ale i dla brzuszka. W oryginalnym przepisie nadzienie było inne ale wróciłam do klasyki - orzeszki i marmolada morelowa.

NajKasia    ·   23.11.2021

Torciki z orzechowym nadzieniem

Co klasyka to klasyka. Już dawno ich nie robiłam więc w tym roku postanowiłam je koniecznie wypróbować jeszcze przed świętami. Co prawda jest z nimi dużo roboty ale bez wątpienia warto. Przede wszystkim dla tych, którzy kochają orzechy. Ciasto co prawda nie jest orzechowe ale nadzienie jest i doskonałe a do tego to połączenie czekolady i całego orzecha na wierzchu jest wspaniałe. Jest to przyjemność nie tylko dla oka ale i dla brzuszka. W oryginalnym przepisie nadzienie było inne ale wróciłam do klasyki - orzeszki i marmolada morelowa.

Składniki

Ciasto:

150 g
masło
150 g
cukier puder
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
2 łyżki
rumu
400 g
mąki
szczypta
soli
1 op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

100 g
mielonych orzeszków
3 łyżki
marmolady morelowej

Ponadto:

czekolada do polania
połówki orzechów do ozdobienia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj żółtka, rum i wymieszane sypkie składniki. Wyrób kulkę, którą odstaw do lodówki na godzinkę a potem ciasto rozwałkuj na cienki płat.
  2. Z rozwałkowanego płatu ciasta wykrój kółeczka, które upiecz na papierze do pieczenia we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 7 minut (obserwuj, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, czas jest tylko orientacyjny
  3. Mielone orzeszki wymieszaj z marmoladą - taka ilość jest tylko orientacyjna, zależy od gęstości marmolady. Zrób takie nadzienie aby nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
  4. Sklejaj 2 kółeczka a następnie wierzch zanurzaj w polewie czekoladowej (ja polewę robię w ten sposób, że rozpuszczam czekoladę z wysoką zawartością kakao w kąpieli wodnej i na 100 g czekolady daję 1 łyżkę masła). Na wierzch na czekoladę połóż połówkę orzeszka i poczekaj aż zastygnie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz