Torciki w gorzkiej czekoladzie

Przepis Torciki w gorzkiej czekoladzie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Torciki w gorzkiej czekoladzie
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jedne z najlepszych ciastek świątecznych jakie się robi u nas w domu. Piekę je od razu z podwójnej porcji składników a i tak znikają z puszki jako pierwsze. Połowę ozdabiam migdałami ale czasami gdy mi się chce to ozdabiam je również rozpuszczoną białą czekoladą, którą rysuję kokardki (torciki wyglądają później jak małe prezenty).

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Torciki w gorzkiej czekoladzie

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki
120 gcukru pudru
100 gmielonych orzechów
2 łyżkikakao
1/2 łyżeczkimielonego cynamonu
1 szt.żółtko
220 gmasła

Nadzienie:

100 gmasła
100 gmielonych orzechów
120 gcukru pudru
3 łyzkidżemu morelowego
do smakurum

Polewa:

200 ggorzkiej czekolady
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulki, które zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm i za pomocą foremki wykrawaj różne kształty. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 7-8 minut.
  3. Ostygnięte sklejaj kremem i zamocz w polewie czekoladowej.
  4. Wierzch ozdób migdałami według własnej fantazji. Smakują lepiej jak postoją dzień albo dwa.
  5. Krem:
    Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj pozostałe składniki i za pomocą rękawa cukierniczego strzykaj na kółeczka lub na inne kształty ciastek.

Mój blog: Adkas tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj