Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania

Przepis Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania

Dodał: NajKasia, 16.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Słodkie torty, Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Korpus dzięki miodowi jest świetnie puszysty choć nie ma w nim ani odrobiny tłuszczu. A gdy posmaruje się go śmietaną i pozostawi do następnego dnia to puszystość jest wręcz doskonała. Śmietanę posłodziłam tylko delikatnie, korpus wydawał mi się już być wystarczająco słodki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Słodkie torty, Torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Korpus:

150 gmiodu
1 łyżeczkasody spożywczej
3 szt.jajek
100 gcukru
210 gmąki
szczyptasoli

Krem:

600 gśmietany
do smakucukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Miód wlej na patelnię teflonową, dodaj sodę spożywczą i zagotuj. Stale mieszaj. Miód zrobi się jaśniejszy i zacznie się pienić. Mieszaj dopóki piana nie zniknie a miód się nie skarmelizuje (wyraźnie ściemnieje).
  2. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj skarmelizowany miód (jeśli stężał to ponownie go delikatnie podgrzej). Dodaj szczyptę soli i przesianą mąkę.
  3. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, to czy jest upieczone sprawdź za pomocą wykałaczki. Korpus pozostaw aby całkowicie ostygł.
  4. Ostygnięty korpus zetnij na górze i rozdrobnij odciętą część. Korpus przekrój dwa razy i posmaruj posłodzoną śmietaną. Posyp okruszkami. Pozostaw w lodówce do następnego dnia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj