NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia
Torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia
Przepis Torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Gdy jabłka już nie wyglądają tak pięknie to dobrze jest z nich upiec na przykład strudel. Albo zrobić domowy torcik... Uwielbiam takie desery, przy których nie trzeba długo stać w kuchni aby powstało coś pięknego a przede wszystkim podczas ładnej pogody nie trzeba włączać piekarnika i sprawiać, że w całym domu będzie jeszcze cieplej. Soczysta, orzeźwiająca i nie za słodka przyjemność również dla tych najbardziej wymagających smakoszy.

NajKasia    ·   21.6.2021

Torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia

Gdy jabłka już nie wyglądają tak pięknie to dobrze jest z nich upiec na przykład strudel. Albo zrobić domowy torcik... Uwielbiam takie desery, przy których nie trzeba długo stać w kuchni aby powstało coś pięknego a przede wszystkim podczas ładnej pogody nie trzeba włączać piekarnika i sprawiać, że w całym domu będzie jeszcze cieplej. Soczysta, orzeźwiająca i nie za słodka przyjemność również dla tych najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki
1 kg
oczyszczonych jabłek
8 łyżek
cukru kryształ
5 szt.
goździków
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżeczka
esencji rumowej
600 ml
wody
240 g
okrągłych biszkoptów
2 op.
budyniu waniliowego w proszku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i wsyp do garnka. Dodaj cukier, sok z cytryny, esencję rumową i goździki, zalej 200 ml wody i delikatnie podduś, wystarczy mniej więcej 10 minut. Potem z mieszanki wyłów goździki.
  2. W większym naczyniu w 400 ml zimnej wody wymieszaj budyń w proszku, wszystko wlej do mieszanki z jabłek i stale mieszając gotuj przez około 10 minut.
  3. Tortownicę (o średnicy 23cm) przepłucz zimną wodą i dno wyłóż biszkoptami. Zalej 1/3 mieszanki jabłkowej, ponownie ułóż warstwę biszkoptów, znów zalej 1/3 mieszanki, potem znowu ułóż biszkopty i na wierzch nalej resztę mieszanki jabłkowej.
  4. Daj do lodówki, aby stężało. Najlepiej na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz