Tiramisu cheesecake

Przepis Tiramisu cheesecake
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Połączyłam razem 2 ciasta i dzięki temu powstał ten smaczny tiramisu cheesecake. Interesujące połączenie i urozmaicenie klasycznego cheesecake o warstwę biszkoptów z pewnością sprawi radość ludziom, którzy lubią kawę i śmietankowe desery.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

140 gherbatników
1 łyżkakawy (ja dałam pół rozpuszczalnej i pół mielonej)
70 gmasła
100 gbiszkoptów
ugotowana kawa

Krem

500 gmascarpone
250 mlśmietany kremówki
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
120 gcukier puder
2 łyżkimąki
1/2 łyżeczkiaromatu waniliowego

Polewa

200 gkwaśnej śmietany
20 gcukru waniliowego
10 gmiodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Herbatniki zmiksuj razem z kawą. Dodaj masło w pokojowej temperaturze, zmiksuj i włóż do okrągłej formy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie dociśnij na dnie formy.
  2. Na spód z herbatników ułóż biszkopty, które zamocz w kawie.
  3. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką aż będzie średnio sztywne. Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż masa porządnie zmiksuj.
  4. Wylej na przygotowany spód i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny i dopiero później wyjmij ciasto z piekarnika.
  5. Na polewę wymieszaj śmietanę z cukrem i miodem i posmaruj tym ostygnięte ciasto. Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki idealnie na całą noc.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj