NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Tiramisu Tiramisu cheesecake
Tiramisu cheesecake
Przepis Tiramisu cheesecake
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.3.2022

Tiramisu cheesecake

Połączyłam razem 2 ciasta i dzięki temu powstał ten smaczny tiramisu cheesecake. Interesujące połączenie i urozmaicenie klasycznego cheesecake o warstwę biszkoptów z pewnością sprawi radość ludziom, którzy lubią kawę i śmietankowe desery.

35 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

140 g
herbatników
1 łyżka
kawy (ja dałam pół rozpuszczalnej i pół mielonej)
70 g
masła
100 g
biszkoptów
ugotowana kawa

Krem

500 g
mascarpone
250 ml
śmietany kremówki
2 szt.
jajek
2 szt.
żółtek
120 g
cukier puder
2 łyżki
mąki
1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego

Polewa

200 g
kwaśnej śmietany
20 g
cukru waniliowego
10 g
miodu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj razem z kawą. Dodaj masło w pokojowej temperaturze, zmiksuj i włóż do okrągłej formy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie dociśnij na dnie formy.
  2. Na spód z herbatników ułóż biszkopty, które zamocz w kawie.
  3. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką aż będzie średnio sztywne. Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż masa porządnie zmiksuj.
  4. Wylej na przygotowany spód i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny i dopiero później wyjmij ciasto z piekarnika.
  5. Na polewę wymieszaj śmietanę z cukrem i miodem i posmaruj tym ostygnięte ciasto. Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki idealnie na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz