Tartaletki z paryską bitą śmietaną

Przepis Tartaletki z paryską bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Zostały Ci żółtka? Tartaletki będą w takim razie właściwym wyborem :) Z kremem paryskim z czekoladą.... Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

4 szt.żółtek
150 gcukru pudru
1 łyżeczkacukru waniliowego
kilka kropli soku z cytryny
olej do posmarowania foremek

Paryska bita śmietana:

500 mlśmietany kremówki
190 grczekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw porządnie posmaruj foremki olejem, musi być to zrobione naprawdę porządnie! (ja pryskałam olejem w spreju).
  2. Następnie zmiksuj wszystkie składniki do osiągnięcia gęstej białej pianki, muszą one zwiększyć objętość.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego daj ciasto do foremek tylko do połowy wysokości. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 włóż blaszkę z foremkami i piecz dopóki ciasto nie wyrośnie że zacznie wychodzić z foremek, wtedy zmniejsz temperaturę do 90 i piecz dopóki nie będą ciemniejsze na krawędziach. Wyjmij jedną na próbę. 
  4. Paryska bita śmietana: Dzień wcześniej zagotuj 500 ml śmietany kremówki rozpuszczając w niej czekoladę. Po ostygnięciu włóż do lodówki a rano wyjmij i ubij na sztywną pianę.

Źródło: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj