Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe

Przepis Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodał: NajKasia, 21.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Byłam ostatnio w odwiedzinach u mojej mamy a tam na stole były nowe ciasta. Spróbowałam i natychmiast musiałam ją poprosić o przepis. Jako osoba, która ma mało doświadczenia w pieczeniu, w skrytości ducha miałam nadzieję, że przepis będzie prosty i szybki. I taka jest prawda. Wystarczy zmiksować jajka, zetrzeć jabłka na tarce, dodać sypkie składniki i gotowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

5 szt.jajek
300 gcukru pudru
200 mloleju
300 gmąki
2 garstkimielonych orzechów włoskich
1 łyżkasody
1/2 op.cukru cynamonowego
3 szt.większych jabłek
polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka, cukier i olej zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone orzechy włoskie, cukier cynamonowy i sodę. Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Do piany z jajek dodaj starte jabłka, delikatnie wymieszaj a następnie dodaj sypkie składniki.
  4. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką a potem przygotowane ciasto nalej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj. Jeszcze gorące ciasto polej polewą czekoladową i pozostaw do ostygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj