NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe
Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe
Przepis Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Byłam ostatnio w odwiedzinach u mojej mamy a tam na stole były nowe ciasta. Spróbowałam i natychmiast musiałam ją poprosić o przepis. Jako osoba, która ma mało doświadczenia w pieczeniu, w skrytości ducha miałam nadzieję, że przepis będzie prosty i szybki. I taka jest prawda. Wystarczy zmiksować jajka, zetrzeć jabłka na tarce, dodać sypkie składniki i gotowe.

NajKasia    ·   21.2.2022

Szybkie wilgotne ciasto orzechowo-jabłkowe

Byłam ostatnio w odwiedzinach u mojej mamy a tam na stole były nowe ciasta. Spróbowałam i natychmiast musiałam ją poprosić o przepis. Jako osoba, która ma mało doświadczenia w pieczeniu, w skrytości ducha miałam nadzieję, że przepis będzie prosty i szybki. I taka jest prawda. Wystarczy zmiksować jajka, zetrzeć jabłka na tarce, dodać sypkie składniki i gotowe.

15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
5 szt.
jajek
300 g
cukru pudru
200 ml
oleju
300 g
mąki
2 garstki
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
sody
1/2 op.
cukru cynamonowego
3 szt.
większych jabłek
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Jajka, cukier i olej zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone orzechy włoskie, cukier cynamonowy i sodę. Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Do piany z jajek dodaj starte jabłka, delikatnie wymieszaj a następnie dodaj sypkie składniki.
  4. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką a potem przygotowane ciasto nalej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj. Jeszcze gorące ciasto polej polewą czekoladową i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz