NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto francuskie Szybkie domowe ciasto francuskie
Szybkie domowe ciasto francuskie
Przepis Szybkie domowe ciasto francuskie
NajKasia    ·   14.1.2023

Szybkie domowe ciasto francuskie

Warto poświęcić trochę swojego wolnego czasu i przygotować pyszne ciasto francuskie w domu. Z domowego ciasta francuskiego możesz zrobić doskonałe słodkie smakołyki

95 min.
Przygotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mąki tortowej
500 g
zimnego masła
1 łyżka
soli
220 - 250 ml
lodowatej wody (w zależności od jakości mąki)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę na stolnicy wymieszaj z solą. Dodaj masło pokrojone w kosteczkę.
  2. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 20 minut (lub na 10 minut do zamrażarki).
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 20 cm i złóż go z górnej i z dolnej strony w kierunku do środka.
  4. Obróć go o 90 stopni i ponownie go rozwałkuj do wymiarów 40 x 20 cm. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 20 minut (lub do zamrażarki na 10 minut).
  5. Ten proces powtarzaj jeszcze dwa razy (rozwałkuj, złóż, odłóż do lodówki, obróć o 90 stopni, rozwałkuj, złóż, daj do lodówki).
  6. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Użyj go od razu lub odłóż je do lodówki i pracuj z nim do 3 dni od odłożenia do lodówki, ewentualnie do zamrażarki.3
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz