NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...
Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...
Przepis Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Stawiam na prostotę. Kluski smakowały całej rodzinie, to był szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki, możesz je nazywać jak chcesz :)

NajKasia    ·   15.3.2022

Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...

Stawiam na prostotę. Kluski smakowały całej rodzinie, to był szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki, możesz je nazywać jak chcesz :)

Składniki

Ciasto:

250 g
miękkiego twarogu
1 szt.
jajko
ok. 1 kubek
kaszki dla dzieci
szczypta
soli

Do dokończenia:

1 kubek
bułki tartej
1/2 kubka
cukru
1/2 kubka
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski daj twaróg, jajka, sól i dosyp kaszkę dla dzieci by osiągnąć taką gęstość, by móc formować kluski.
  2. Kaszkę dla dzieci dodawaj powoli, stopniowo wsiąka w nią wilgotność z twarogu więc gdybyś dodała za dużo kaszki to po ugotowaniu kluseczki będą twarde.
  3. Zagotuj wodę. Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj walec, który podziel na mniejsze, około centymetrowe kawałeczki.
  4. Z każdego kawałeczka uformuj kluseczkę. Wkładaj je go wrzącej wodzie i gdy kluski wypłyną na powierzchnię to odczekaj jeszcze 3 minuty.
  5. Bułkę tartą wysyp na suchą patelnię, dodaj cukier i praż aż będzie złociste.
  6. Posyp tym ugotowane kluseczki i ostrożnie wymieszaj, aż wszystkie kluski będą obtoczone. Na talerzu polej masłem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz