Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...

Przepis Szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki...

Dodał: NajKasia, 15.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Stawiam na prostotę. Kluski smakowały całej rodzinie, to był szybki, prosty i tani obiad. Kluski, kluchy, kluseczki, możesz je nazywać jak chcesz :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmiękkiego twarogu
1 szt.jajko
ok. 1 kubekkaszki dla dzieci
szczyptasoli

Do dokończenia:

1 kubekbułki tartej
1/2 kubkacukru
1/2 kubkamasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski daj twaróg, jajka, sól i dosyp kaszkę dla dzieci by osiągnąć taką gęstość, by móc formować kluski.
  2. Kaszkę dla dzieci dodawaj powoli, stopniowo wsiąka w nią wilgotność z twarogu więc gdybyś dodała za dużo kaszki to po ugotowaniu kluseczki będą twarde.
  3. Zagotuj wodę. Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj walec, który podziel na mniejsze, około centymetrowe kawałeczki.
  4. Z każdego kawałeczka uformuj kluseczkę. Wkładaj je go wrzącej wodzie i gdy kluski wypłyną na powierzchnię to odczekaj jeszcze 3 minuty.
  5. Bułkę tartą wysyp na suchą patelnię, dodaj cukier i praż aż będzie złociste.
  6. Posyp tym ugotowane kluseczki i ostrożnie wymieszaj, aż wszystkie kluski będą obtoczone. Na talerzu polej masłem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj