Szybki deser pianka gotowy w 10 minut

Przepis Szybki deser pianka gotowy w 10 minut

Dodał: NajKasia, 10.3.2021

Kategorie: Desery bez pieczenia, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Szybki deser pianka gotowy w 10 minut
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli za chwilę mają do Ciebie wpaść niezapowiedziani goście to biegnij do kuchni przygotować szybki deser bez pieczenia, którym na pewno oczarujesz odwiedzające Cię osoby. Ja osobiście wolę ciasto, które sama piekę, ale to z herbatników też nie jest złe. Pianka jest super puszysta ale trzeba ją ubijać dość długo aby potem w lodówce dobrze stężała. Ja dodatkowo moczę herbatniki w mleku, aby były bardziej miękkie, ale wy nie musicie, Wierzch bogato posyp tartą czekoladą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Szybki deser pianka gotowy w 10 minut

Dodał: NajKasia, 10.3.2021

Kategorie: Desery bez pieczenia, Desery

SKŁADNIKI

500 mlŚmietana do ubijania
500 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego na zimno (np. Crème Olé Dr Oetker albo pudding bez gotowania Winiary)
2 op.cukru waniliowego
5 łyżekcukru
herbatniki
mleko do namoczenia herbatników
czekolada do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do dużej miski wlej śmietanę i mleko, budyń waniliowy w proszku na zimno (budyń, który przygotowuje się bez gotowania - np. Crème Olé, Dr Oetker lub pudding na zimno Winiary), cukier waniliowy oraz cukrem. Wszystko razem ubijaj mikserem przez około 5 minut - otrzymasz puszysta piankę.
  2. Rozmiar blaszki jakiej użyłam to 38x25 cm, ale możesz też użyć formy o innej wielkości (jeśli mniejszej, to ciasto będzie wyższe). Dno wyłóż herbatnikami, zamoczonymi w mleku, aby były miękkie.
  3. Ubity krem ułóż na herbatniki, ładnie wygładź i kilka razy stuknij blaszką o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  4. Wierzch ozdób startą czekoladą i odłóż ciasto do lodówki. Jeśli nie masz czasu możesz je włożyć do zamrażarki, szybciej stężeją, ale nie pozostawiaj go tam zbyt długo, aby nie zamarzło.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj