Szybka orzechowa babka
Miałam straszną ochotę na coś słodkiego ale za godzinę musiałam wyjść do pracy. Jeszcze ciepłą schowałam ją do pudełka, aby móc sobie w pracy podjadać. Żeby ukoić nerwy. Orzeszki mam w domu w zamrażarce już zmielone, wystarczy je wyjąć, rozdrobić w ręce i gotowe. W ogóle nie czuć, że są stare. Polecam ten sposób przechowywania :) To jest nie tylko szybki przepis ale też bardzo prosty.
SKŁADNIKI
1 kubek(250 ml) mąki
1 kubekcukru pudru
1 kubekmielonych orzechów włoskich
1 op.proszku do pieczenia
2 szt.jajek
1/2 kubkaoleju
1/2 kubkamleka
szczyptasoli
- Przepis na sypaną babkę. Myślę, że jest to jeden z podstawowych przepisów, dlatego koniecznie go sobie zapisz w swoim zeszycie z przepisami.
- Wszystkie składniki wymieszaj i wlej do formy na babkę, wysmarowanej smalcem i posypanej mąką.
- Piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.
- Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Ořechová fofr bábovka.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Orechová rýchla bábovka.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schneller Walnuss-Gugelhupf - ein Tassenrezept an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Diós kuglóf.
KOMENTARZE DO PRZEPISU