NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Szwajcarska rolada z ciasta delikatnego jak chmurka
Szwajcarska rolada z ciasta delikatnego jak chmurka
Przepis Szwajcarska rolada z ciasta delikatnego jak chmurka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.7.2022

Szwajcarska rolada z ciasta delikatnego jak chmurka

Prosty przepis na fantastyczną roladę z pysznym kremem. Ciasto delikatne jak chmurka, puszysty krem ze śmietany i czekolady.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
80 g
cukru
80 g
mąki
1 łyżeczka
esencji waniliowej
40 ml
oleju
40 ml
wody
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
30 g
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

60 g
czekolady
250 ml
śmietany kremówki
70 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka zmiksuj z cukrem na sztywną pianę i odstaw na bok. Żółtka krótko miksuj aż pojawi się pianka, dodaj esencję waniliową, dodaj wodę i olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec już tylko łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę, na której połóż papier do pieczenia, ładnie rozetrzyj i upiecz.  Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i z nowym papierem zroluj. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Czekoladę z około 4 łyżkami śmietany podgrzej w mikrofalówce i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszaj ją z ubitą śmietaną z cukrem i połącz.
  4. Nałóż na ciasto i zroluj. Odstaw do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz